GlobalGAP strammer inn på fôrstandard
Fôrprodusenter sertifisert etter GlobalGAP-standarden vil måtte oppfylle strengere kriterier for fiskemel, fiskeolje og soya dersom de ønsker å beholde sertifiseringen.
Organisasjonen har oppdatert standarden for å gjenspeile økende forbrukerbevissthet rundt opprinnelsen og bærekraften til råvarer som brukes til å produsere fôr til havbruksnæringen.
Rundt 23 millioner tonn fôr i året produseres under GlobalGAP-standarden (Good Agriculture Practice). Den oppdaterte «versjon 3» av standarden ble utviklet gjennom det kollektive arbeidet til fokusgruppen CFM (compound feed manufacturing), som består av GlobalGAP-medlemmer, standardbrukere og fôrblandingsleverandører, og skal også hjelpe fôrprodusenter.
Råvarer
- Det har blitt stadig mer komplisert for produsenter av fôr til havbruk, som BioMar, å skaffe råvarer på en ansvarlig måte, sier matsikkerhetsansvarlig for BioMar, Ellinor Helland.
- Vi håper at GlobalGAP CFM-standarden vil adressere de fleste detaljerte spørsmålene vi mottar fra våre kunder og marked. I disse spørsmålene er miljøpåvirkningene av soya og marine fôringredienser et tema som spesielt går igjen.
Versjon 3 av GlobalGAP definerer faste prosentandeler av fiskemel, fiskeolje og soya som må hentes fra bærekraftig produksjon.
For øyeblikket må minst 60 % av de marine ingrediensene samsvare med en GSSI (Global Sustainable Seafood Initiative)-anerkjent standard, være MarinTrust-sertifisert eller stamme fra fiskeriforbedringsprosjekter (FIPs). Innen 2025 vil denne andelen stige til 75 %.
Les hele saken her hos Kyst.no sitt søsternettsted Fishfarmingexpert.com