Aspergillus niger-mycel dyrkes på melasse ved Citribels anlegg i Tienen, Belgia. En studie konkluderte med at det var like bra eller bedre enn en gjærbasert β-glukan-fôringrediens for å styrke motstanden mot ulcerative infeksjoner.

Kan beskytte laksen mot bakterieinfeksjoner

En fôringrediens laget av et biprodukt fra sukkerraffinering har vist seg å øke overlevelsesraten til atlantisk laks betydelig etter infeksjonsutfordringer med patogenene Tenacibaculum maritimum og Moritella viscosa.

Publisert Sist oppdatert

Saken er hentet fra Kyst.no sitt søsternettsted FishfarmingExpert.com.

Forskningsorganisasjonen Onda (tidligere Centre for Aquaculture Technologies Canada) har gjennomført en studie ved bruk av fôringrediensen «MycoFence», som inneholder β-glukaner utvunnet fra Aspergillus niger, et mycel (rotlignende struktur hos en sopp) levert av det belgiske selskapet Citribel.

I studien konkluderte forskerne med at β-glukanet MycoFence gir beskyttelse til atlantisk laks mot ulcerative hudsykdommer som tenacibakulose og vintersår, på et nivå som er sammenlignbart med eller bedre enn gjæravledet β-glukan.

Forskerne skriver at den foreslåtte mekanismen til fôringrediensen åpner en ny retning for videre forskning, da resultatene antyder at denne har potensial til å forsterke vaksinebasert beskyttelse mot bakterielle infeksjoner. Konklusjonen er at det testede produktet og andre A. niger-derivater er utmerkede funksjonelle fôrkandidater for lakseoppdrett.