Enda ett landbasert matfiskanlegg er på tegnebrettet hos Gråkjær A/S
Gråkjær har inngått prosjekteringsavtale med det norske og Bergensbaserte Salmo Terra AS om oppføring av fiskeanlegg med resirkuleringsteknologi til oppdrett av laks. Anlegget, med planlagt beliggenhet i Øygarden like utenfor Bergen, blir et av Nordeuropas største landbaserte matfiskanlegg.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Etter at myndighetene for noen år siden åpnet for vederlagsfri slaktefiskproduksjon på land, samt at konsesjonssøknadsprosessen ble forenklet, har etterspørselen om å bygge landbaserte slaktefiskanlegg steget. Det første landbaserte matfiskanlegget som kommer i drift i Norge er Fredrikstad Seafoods, som Gråkjær nå er i gang med å oppføre i Fredrikstad, skriver Gråkjær AS i en pressemelding.
Erfaring gjør forskjellen
Salmo Terra, som Gråkjær Aqua skal bygge for, er ett nyoppstartet selskap med målsetning om både å bygge og drifte lakseoppdrettsanlegget frem til fisken når slaktestørrelse. En viktig filosofi og grunnleggende strategi for Salmo Terra er kombinasjonen av bærekraft, fiskehelse og meget høy kvalitet på sluttproduktet.
- Denne strategien vil Salmo Terra kunne gjennomføre ved å benytte seg av en så erfaren entreprenør som Gråkjær, uttaler Harald Schreiner Fiksdal, administrerende direktør hos Salmo Terra, i pressemeldingen.
Norge er viktig for Salmo Terra, fordi den norske oppdrettslaksen er verdenskjent for sin gode kvalitet. I tillegg har Norge og Danmark opparbeidet unik kompetanse omkring laks og RAS-teknologi, som Harald Schreiner Fiksdal mener er viktig å ha i nærheten. Dessuten er infrastrukturen god.
Fordeler ved landbasert matfiskoppdrett
Matfiskanlegget vil bli oppført i totalentreprise og kommer til å bestå av to moduler slaktefiskanlegg med RAS-teknologi fra Gråkjær og vil også inneholde vannbehandling, teknisk rom, driftskontor og administrasjon. Hver modul vil være på ca. 2.600 kvadratmeter og har ca. 5.000 kubikk karvolum. Tilsammen vil de kunne produsere ca. 2.400 tonn laks i året.
Miljømessig vil man delvis kunne redusere utslipp av nitrogen og andre avfallsstoffer med opp til 80 prosent på grunn av muligheten av oppsamling av slam, og dels kan anlegget plasseres der det er mest hensiktsmessig geografisk. I landbaserte anlegg er rømmingsfaren liten, samt mindre risiko for spredning av fiskesykdommer. Ved kontroll av miljøparametere slik som vannkvalitet og temperatur forventes det god tilvekst og fiskehelse, skriver Gråkjær.
40 års erfaring med byggeprosjekter
Gråkjær har vært i byggebransjen i mer enn 40 år og har oppført nærmere 4.000 landbruks- og industribygninger i hele Europa. For fem år siden tok Gråkjær steget inn i akvakulturbransjen gjennom det første slaktefiskanlegget i Hirtshals.