Gråkjær bygger en av Nordens største landbaserte anlegg for Fredrikstad Seafood. Foto: Gråkjær.

- Flere vil ha RAS på land

I februar gikk Roger Marøy fra lakseeksport til lakseteknologi, da han startet som salgssjef i Gråkjær Aqua. Han opplever stor interesse for landbasert oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye salgssjefen mener at medieoppmerksomheten rundt inntjeningene i havbruksnæringen har skapt en veldig interesse for noen av selskapets løsninger og kunnskap.

Roger Marøy starter som salgssjef i Gråkjær Aqua i februar. Foto: Gråkjær.

- Dette har bevirket i mange forespørsler fra folk fra andre næringer som ønsker å enten starte med landbasert oppdrett eller med smoltproduksjon.

Enkelte har jobbet lenge og grundig med ideen før de tar kontakt, mens andre starter sin "research" ved å slå på tråden til Marøy.

- Det vil si at jeg får spørsmål fra ganske basiskunnskap om oppdrett til avanserte spørsmål om prosessen. Konstruksjoner, byggeplanlegging, og så videre er jo nye felter for meg. Selv om jeg bare trenger å få en generell innsikt på mange av disse feltene, er det likevel en hel del å sette seg inn i. Heldigvis har jeg fått mange dyktige og hyggelige kolleger på hovedkontoret i Danmark som med glede hatt gitt meg «crash course for dummies» i sine fagfelt.

Ut fra kundekontakten kan han generelt si at flere ønsker RAS enn gjennomstrømnings-anlegg, og at flere har planer om settefiskanlegg enn landbasert matfisk-produksjon.

-  Gråkjær har jo ikke egen vannteknologi, men sammen med våre samarbeidspartnere, kan vi tilby nøkkelferdige anlegg.

- Viktig å bli kjent

Marøy forteller han har hatt noen spennende og lærerike uker, siden han startet i selskapet.

- Den største forskjellen fra Seaborn til Gråkjær er jo tidshorisonten. Som laksetrader skjer jo det aller meste av kjøp og salg på ukesbasis med til tider store svingninger fra dag til dag. Når en da plutselig skal tenke måneder og år på prosjektene en jobber med, så blir det jo en omstilling, sier Marøy.

Selv om den nye jobben er ulik mener han det også er likheter.

- Slik som gjensidig tillit, som ligger til bunn frem til det skjer en handel. Det å være innstilt på å bruke nok tid til at eventuelle kunder kan få bli kjent med både meg og selskapet jeg representerer, er viktig.

- Det er jo store investeringer, og da trengs det tid for å ta de rette beslutningene.

Han mål er å få presentere deres kunnskap, erfaringer og verdier for å vise at de vil være en god samarbeidspartner i et prosjekt.

- Det å få mulighet til å høre på kunden sine visjoner og behov, for så å få være med på å realisere det, er jo veldig spennende. Her hjelper nok bakgrunnen min fra havbruk meg til å forstå behovene, også har Gråkjær gode folk som vet hvordan en faktisk kan bygge det.