Trønderdominans i NM i røkt og gravet laks og ørret 2019
I forrige uke avholdt Sjømatbedriftene NM i røkt og gravet laks og ørret i Trondheim.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Trønderne utmerket seg i konkurransen, og tok gull i fire av fem kategorier, skriver de i en pressemelding.
Gull til Isfjord Norway
Isfjord Norway som vant to NM-gull, fikk ifølge Sjømatbedriftene gode kritikker av fagjury og av folkejuryen.
– NM konkurransene er noe vi setter utrolig høyt, det å gå helt til topps med et folkekjært produkt som gravet laks er vi utrolig stolte og glade for. Vi har alltid vært opptatt av å kunne tilby fiskeprodukter av god kvalitet, og levd under mottoet om at kun det beste er godt nok for våre kunder, sier Lars Krogh, daglig leder i Isfjord Norway.
Sjømatbedriftene legger til at i åpen klasse gikk Isfjord Norway til toppsmed produktet varmrøkt krydderlaks.
Varmrøkt laks
I kategorien varmrøkt laks vant familiebedriften Garnviks Røkeri fra Frøya.
– Helt fantastisk, vi er både stolt og glad, sier daglig leder Vidar Garnvik.
Han legger til at selskapet jobber hver dag med fokus på kvalitet og krav til råvarer.
- Dette i kombinasjon av ny og gammel matkunnskap. I jakten på den unike og gode røyksmaken blir fisken røkt av en egenkomponert flisblanding av bøk og gran, før den til slutt tilsettes einer, forklarer han.
Kaldrøkt ørret
Sjømatbedriftene forklarer at Dolmøy House of Seafood tok gull, og at fagjuryen kommenterte dette var et bra produkt med god røyksmak.
– Vi er utrolig stolte og glad for å ha gått helt til topps, og kan skilte med at vi har Norges beste kaldrøkt ørret. Takket være utsøkte råvarer fra øyene på Trøndelagskysten. Behandlet og bearbeidet etter gamle norske håndverkstradisjoner har vi klart dette, sier Hallgeir Bremnes, daglig leder i Dolmøy House of Seafood.
Selskapet stakk også ifølge Sjømatbedriftene av med en sterk sølvmedalje i kategorien varmrøkt Laks.
Kaldrøkt laks
Mikals Laks vant kategorien kaldrøkt laks, og ifølge Sjømatbedriftene vant selskapet også en sølv og tre bronse.
– Vi er utrolig stolte og glad for å ha gått helt til topps, og kan skilte med at vi har Norges beste kaldrøkt laks. Vi har alltid lagt vår ære i å produsere røkt og gravet laks av ypperste kvalitet til matbevisste kunder, sier Astrid Fossaa Viga, som er daglig leder i familiebedriften.
NM med lange tradisjoner
Sjømatbedriftene forklarer i meldingen at det er 19. gang at norgesmesterskapet i røkt og gravet laks og ørret blir arrangert.
- Et fagpanel bestående av kokker og forskere fra Sintef og NTNU har valgt ut fem finalistene i hver klasse. Deretter har et forbrukerpanel kåret vinnerne. Testingen har foregått på det nye sensoriske laboratoriet på NTNU, forklarer de i meldingen.
De legger til at det aldri tidligere har det vært så mange påmeldte til NM-konkurransen. I år deltok 23 produsenter fra hele landet med totalt 84 produkter. NM-general og organisasjonssjef i Sjømatbedriftene, Kjetil Hestad, sier at dommerne hadde en krevende oppgave å plukke ut vinnerne.
– Kvaliteten på produktene har aldri vært bedre. Kombinasjonen av ærgjerrige produsenter og fantastiske råvarer gir resultater, sier Kjetil Hestad.