Grethe Adoff, daglig leder ved Norsk Sjømatsenter. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Slår et slag for oppdrett av marine arter

- Det er alltid en ny giv for annet enn laks, for tiden ser jeg dette spesielt innen kveite og tareoppdrett, sier Grethe Adoff, daglig leder ved Norsk Sjømatsenter. Hun arrangerer på nyåret den 16 i rekken av Sats Marint-konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Adoff viser til at yngelproduksjonen av og kvalitet på kveiteyngel har forbedret seg mye de siste årene.

- Dette har vært en av flaskehalsene i kveiteoppdrett.Sterling White Halibut har også fått nye eiere som ønsker å ta kveita videre i tillegg til Sogn Aqua som har gjennomført betydelige investeringer i moderne produksjonsanlegg, legger hun til.

Kveite, tare og levendelagring

Adoff påpeker også at forskningen ser mot kveite og at det blant annen gjennomføres et EU-prosjekt. Og nettopp denne given er noe av grunnen til at ”Sats Marint 2017” under navnet ”– Oppdrett og dyrking av marine arter” arrangeres februar neste år.

- Vi skal ha egne sesjoner både på kveite og tareoppdrett i tillegg til levendelagring. På disse områdene skjer det mye, stadfester hun.

Innen tare mener hun at man har fått et eget nettverk med oppdrettere, og man ser også på muligheten for at lakseoppdrettere kan drive tareoppdrett ved siden av.

Hun påpeker så at både Sintef og Møreforskning har prosjekter på tareoppdrett, i tillegg til at Norsk Sjømatsenter også er partner i søknad om et nytt EU-prosjekt.

- Ikke se seg blind på laks

På konferansen i februar ønsker hun å gjennomføre en oppdatering på hva som rører seg innen marint oppdrett med spesielt fokus på produksjonsregimer og teknologi.

- Jeg har den siste tiden opplevd stor interesse fra studenter som ønsker input på andre arter en laks. Det burde næringen også gjøre, da man gjerne kan se seg blind på laksen, legger hun til.

Adoff påpeker at det alltid har vært mange flinke folk og høy kompetanse innen marinfisk-næringen.

- Men de har ikke alltid vært de beste økonomene. Skal man lykkes må man tenke langsiktig og ha finansieringen på plass, noe jeg opplever man er blitt flinkere til de siste årene, sier hun og legger til at både rensefisk og levendelagring også ses på som viktig innen marint oppdrett.

- Hva tenker du om dagens status innen marint oppdrett? Er det slik du forventet om du ser tilbake fem år?

- Ja det er den. For fem år siden gikk det nedover, og nå ser vi at noen områder har stålsatt seg med langsiktige planer, sier Adoff, og legger til at av hensyn til Frisk Fisk konferansen er Sats Marint flyttet til 8. – 9. Februar.