
Åpnet øynene for mange studenter under One Ocean Week
Over 100 studenter og 46 ressurspersoner fra maritim og marin næring deltok på årets Fish & Ships. Arrangementet ble en energifylt kveld med inspirerende foredrag, speeddating og ekte samtaler.
Fish & Ships ble arrangert onsdag 9. april i regi av NCE Seafood Innovation og Maritime Bergen, med formål om å koble studenter med bredden av muligheter som finnes i marin og maritim næring. Arrangementet fant sted hos Grieg Gruppen, som stilte med både lokaler og foredragsholdere.
Første ut på scenen var Jenny Kvamme, økonomistudent ved NHH og forretningsutvikler i Salmon City. Hun fortalte om hvordan hun ble overrasket over hvor stor og kompleks sjømatnæringen faktisk er.

– Dette er en næring for problemløsere. Fordi det er en næring i vekst som står overfor store utfordringer, jobbes det hele tiden med å finne løsninger på ekte problemer. Det gjør det spennende å være en del av, uansett hvilken fagbakgrunn man har, sa Kvamme fra scenen.
Kvelden fortsatte med flere foredrag fra ulike stemmer i næringen, før speeddatingen startet. Da var det fullt trøkk i lokalet, med studenter og ressurspersoner i korte én-til én-samtaler.
– Stemningen i lokale var helt elektrisk og pågangen til ressuspersonene var stor. Det sier mye om nysgjerrigheten og engasjementet vi opplevde i rommet, sier Synnøve Alise Furnes, kommunikasjons- og eventkoordinator i NCE Seafood Innovation og en av arrangørene bak Fish & Ships.
Hun delte også sin egen vei inn i næringen – en vei hun ikke trodde var mulig.
– Jeg trodde ikke at min bakgrunn innen digital kommunikasjon og innovasjon og ledelse hadde noe i sjømatnæringen å gjøre. Men så feil kan man ta. Det er nettopp det tverrfaglige vi trenger mer av, sier hun.
Øyne åpnet for ny karrierevei

Responsen fra studentene lot ikke vente på seg:
– Jeg hadde ikke tenkt på sjømatnæringen som en aktuell karrierevei for meg, men nå ser jeg hvor mange muligheter som finnes, selv for oss som ikke har en marin eller maritim bakgrunn, sier Emelia Tveitå, farmasistudent ved Universitetet i Bergen.
Også master student innen Innovasjon og ledelse Stina Grindheim ble overrasket over bredden:
– Jeg har alltid hatt en interesse for fiske, og Fish & Ships ga innsikt i næringene. Det var inspirerende å se hvordan kompetanse fra ulike felt og bedrifter kan bidra til en så viktig og fremtidsrettet industri, sier Stina Grindheim, student ved Høgskulen på Vestlandet.
Etter speeddatingen ble det servert sushi fra Lerøy, og deltakerne ble værende lenge for å mingle og fortsette samtalene.
Næring i endring - og med plass til flere

Arrangementet satte søkelys på næringens behov for kompetanse innen alt fra teknologi og bærekraft til forretningsutvikling og kommunikasjon.
Det er tydelig at studentene er nysgjerrige på næringslivet – de ønsker å stille spørsmål, knytte kontakter og få innsikt i hvordan de kan bidra etter endt utdanning. Det var både gøy og inspirerende å delta, sier Ole-Vidar Andersland, Senior Media & Communications Manager i Aquabyte
Tilbakemeldingene i etterkant viser også at mange studenter savner slike arenaer – og at koblingen mellom utdanning og praksis fortsatt må styrkes.
– Mange sa at dette var første gang de faktisk fikk snakke med noen fra havnæringene. Det viser hvor viktig slike arrangement er og at klyngenes sentrale rolle som brobygger mellom studenter og næringslivet er avgjørende for en mer praksisnær tilnærming til arbeidslivet Vi må bli flinkere til å vise frem mangfoldet i næringen og gjøre det tydelig at det finnes plass til både jurister, økonomer, markedsførere og utviklere, sier Furnes.
Samarbeid mellom næringsklyngene og næringsliv
Fish & Ships ble arrangert i tett samarbeid med Maritime Bergen og viktige næringsaktører. Grieg Gruppen stilte med lokaler, men også med egne foredragsholdere som bidro med innsikt og erfaringer. Lerøy sørget for matservering og sushi fra Lerøy var prikken over i'en for de gode samtalene og relasjonsbyggingen utover kvelden.
NCE Seafood Innovation sin satsning på talentattraksjon er tydelig forankret i styret, og nå ser vi resultater av det langsiktige arbeidet med å synliggjøre mulighetene for studentene.
– Dette er et samarbeid vi er utrolig stolte av, og vi gleder oss allerede til neste gang, avslutter Furnes.
