Verdens første solceller og vindmøller på oppdrettsanlegg
For å redusere bruk av dieselgeneratoren, har Grieg Seafood Rogaland installert verdens første vindmølle og solcellepanel på en lokalitet. Ideen kom fra masterstudent Helleik Syse ved Universitetet i Stavanger.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Vindmøllen, solcellepanelet og batteribanken på anlegget gjør at vi kan spare omtrent 36 000 liter diesel i året, sier Kjetil Ørnes, produksjonssjef på sjø i Grieg Seafood Rogaland i en pressemelding.
Det er på lokaliteten Nordeimsøyna i Finnøy kommune, selskapet nå plasserer ut nye miljøvennlige tiltak.
Solcellene er plassert på taket og vindmøllen står på siden av fôrflåten. En batteribank lagrer energien fra vindmøllen og solcellene, og gjør at selskapet også kan optimalisere dieselaggregatet når det er i drift.
- Når vi er ferdig med arbeidsdagen kan vi skru av dieselaggregatoren. De resterende 16 timene av døgnet forsyner batteribanken alene anlegget med nødvendig energi, sier Ørnes.
Med prosjektet reduserer oppdrettsanlegget klimagassutslipp på 98 tonn Co2.
Idé fra masteroppgave
Ideen kom fra tidligere masterstudent Helleik Syse og tidligere førsteamanuensis Siri Kalvig ved Universitetet i Stavanger (UiS). Med på laget hadde de fornybarselskapet Gwind, som sprang ut fra forskning ved UiS.
- Stadig flere oppdrettsanlegg kobles til landstrøm, men ikke alle lokaliteter ligger godt til rette for strømkabel. Dette prosjektet tester ut om vindmølle og solceller kan være en annen løsning, sier Helleik Syse.
Han skrev masteroppgaven med Grieg Seafood i 2016. Et år senere bestemte selskapet seg for å realisere piloten. Syse er nå rådgiver ved UiS.
- Det er skikkelig stas å se vindmøllen og solcellene fra masteroppgaven realisert. Det blir spennende å se resultatene over tid, uttaler Syse.
De fleste lokalitetene til Grieg Seafood Rogaland er koblet til landstrøm. Nordheimsøyna er et av fem anlegg ikke har egnet plassering for strømkabler.
Grieg Seafood skal kutte utslipp
- Selv om oppdrettslaks allerede er en av de mest klimavennlige animalske proteinene vi kan spise, må vi også ta vår del av ansvaret for å kutte klimautslipp og nå målene i Paris-avtalen, sier produksjonssjef Kjetil Ørnes.
Grieg Seafood har mål om å kutte utslipp av klimagasser med 30 prosent per kilo laks før 2030.
- Det er artig å være med på å teste ut idéer fra unge, kloke hoder. Vi er avhengig av dem for å finne løsningene som vil gjøre det mulig å nå målene vi har satt, avslutter Ørnes.