Andreas Kvarme, konsernsjef i Grieg Seafood på NASF konferansen i Bergen 2024.

Katastrofalt andre kvartal for Grieg

Biologiske utfordringer og lavere slaktevolumer har ført til en betydelig nedgang i Grieg Seafoods kvartalsresultater.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en børsmelding fra Grieg Seafood onsdag.

I andre kvartal slaktet Grieg Seafood totalt 15 272 tonn. Det er en nedgang på
7 373 tonn fra samme kvartal i fjor.

Operasjonell EBIT i kvartalet gikk fra 547 millioner kroner til -35 millioner kroner. Operasjonell EBIT i kvartalet per slaktet kilo laks har gått fra 24,2 kroner til -2,3 kroner.

    Resultatene i British Columbia skal ifølge rapporten ha blitt betydelig påvirket av en biologisk hendelse, noe de påpeker vil påvirke Q3 resultatene negativt. De bekrefter at de også at de forventer en negativ operasjonell EBIT i BC i størrelsesorden 230 til 250 millioner kroner.

Rogaland

I Rogaland var slaktet volum for kvartalet 2 771 tonn. Dette er betydelig lavere enn de 11 536 tonnene som ble slaktet i andre kvartal 2023, men i tråd med planen da bygging av biomasse har vært en prioritet for Rogaland-operasjonen i løpet av kvartalet. Underliggende operasjonell ytelse har vært god, med post-smolt strategien som bidrar til god biologi og fiskevelferd. Operasjonell EBIT/kg endte på NOK 19,9 (36,7).

Finnmark

I Finnmark endte slaktet volum for kvartalet på 3 886 tonn (5 573). Resultatene ble påvirket av lav gjennomsnittlig slaktevekt som hadde høye kostnader fra tidligere utfordringer forårsaket av Spiro og strengmaneter. Operasjonell EBIT/kg endte på NOK -3,3 (25,4). Produksjonen i sjøvann ble bedre i løpet av kvartalet, og kostnadene forventes å avta.

BC

Operasjonene i British Columbia ble alvorlig påvirket av hendelser med lavt oppløst oksygen (DO) i løpet av kvartalet, noe som forårsaket økt dødelighet, tapte fôrdager og redusert vekst. Operasjonell EBIT/kg endte på NOK -4,9 (-2,5) på et slaktet volum på 8 615 tonn (5 537).

I henhold til tidligere kommuniserte produksjonsplaner hadde Newfoundland-operasjonene ingen slakting i løpet av andre kvartal. Imidlertid var produksjonen i sjø god, med solid vekst og høy overlevelsesrate.

Andreas Kvame, CEO i Grieg Seafood ASA, kommenterte kvartalet slik:

– Andre kvartal 2024 var en utfordrende periode for Grieg Seafood, og vår ytelse og resultater reflekterer fortsatte biologiske utfordringer.

Han påpeker at i Canada ble selskapets operasjoner i British Columbia påvirket av hendelser med ekstraordinært lave oksygennivåer, noe som resulterte i betydelig redusert overlevelsesrate. 

– I tillegg gjenstår usikkerhet i BC, i påvente av myndighetenes beslutning om overgangsplan for lakseoppdrett. I mellomtiden har Grieg Seafood suspendert alle strategiske investeringer i regionen.

I Finnmark forble slaktevolumene påvirket av Spiro-parasitten, kombinert med biologiske utfordringer forårsaket av strengmaneter. 

– Imidlertid, innen slutten av juli, ble slaktingen av fisk tidligere eksponert for Spiro fullført. Videre, kombinert med tiltak for å forbedre fiskehelsen generelt, forbedres den biologiske ytelsen i regionen og kostnadene forventes å avta. Derfor tror jeg vi går mot bedre tider i Finnmark-regionen.

Selskapet melder at inntjeningen og oppdrettskostnadene i Rogaland ble påvirket av planlagte lave slaktevolumer.

– Imidlertid var den underliggende ytelsen god. Rogaland var den første regionen som implementerte vår postsmolt strategi. Siden implementeringen har vi bevist at strategien bidrar til god biologi og høy gjennomsnittsvekt, noe som understreker vår sterke overbevisning om at dette er et nøkkelmoment for å sikre god fiskehelse og velferd, sier Kvame.

– Fremover utvikler investeringene i operasjonelle eiendeler og biomasse seg i henhold til plan, og jeg er også glad for å kunne si at byggingen av våre nye post-smolt anlegg i Rogaland, Finnmark og Newfoundland, i tillegg til VAP-anlegget på Gardermoen, går fremover, sier konsernsjefen.

Utsikter for

Selskapet skriver at de har opplevd utfordrende miljøforhold så langt i Q3, noe som fortsatt pågår. Lave oksygennivåer i Q2 2024 og påfølgende algeblomstring har økt dødeligheten og påvirker veksten inn i Q3. 

Kombinert med et marked under press i Nord-Amerika og lav gjennomsnittlig slaktevekt, forventes en negativ operasjonell EBIT i Q3 (slaktet volum på 3 200 tonn) i størrelsesorden NOK 230–250 millioner for BC.

Den globale tilgangen på atlantisk laks i 2024 forventes å øke noe sammenlignet med 2023. Med forventninger om begrenset tilbudsvekst i 2024, kombinert med et utsikter for fortsatt sterk etterspørsel drevet av økt fokus på sunn mat og bærekraftig produsert protein, forventer selskapet et fortsatt robust marked.

Forventet kontraktandel for de norske operasjonene er 9 % for Q3 2024 og 8 % for hele året 2024.

I tredje kvartal 2024 forventes et slaktet volum på 16 700 tonn, fordelt som følger:

  • Rogaland: 8 500 tonn
  • Finnmark: 5 000 tonn
  • BC: 3 200 tonn
  • NL: 0 tonn

Selskapet guider for et slaktet volum på 78 500 tonn i 2024, fordelt som følger:

  • Rogaland: 28 000 tonn
  • Finnmark: 27 000 tonn
  • BC: 12 500 tonn
  • NL: 11 000 tonn