Grieg Seafood forverret resultatene
Grieg Seafood legger frem et operasjonelt tap på 175 millioner kroner for tredje kvartal 2024, en forverring fra -86 millioner kroner samme periode i fjor.
Det kommer frem i selskapets Q3-rapport, som ble publisert onsdag.
Slaktevolumet økte til 17 806 tonn fra 12 245 tonn året før, noe som ga en operasjonell EBIT per kilo på -9,8 kroner (-7,0).
Regionale resultater
- Rogaland: Slaktevolumet økte med 79 % til 8 543 tonn (4 783), drevet av god kapasitetsutnyttelse og forbedret biomasseproduksjon. EBIT per kilo endte på 8,8 kroner (0,7), til tross for lavere priser i starten av kvartalet.
- Finnmark: Med et volum på 6 045 tonn (1 354), overgikk regionen forventningene med 1 000 tonn. EBIT per kilo forbedret seg til -1,0 kroner (-27,1) grunnet høyere andel superiorfisk, men lavere snittvekter og lavere priser på slutten av kvartalet tynget resultatene.
- British Columbia (BC): Regionen ble hardt rammet av algeoppblomstring og lavt oksygennivå, som førte til økt dødelighet. Slaktevolumet var 3 217 tonn (6 108), med en EBIT per kilo på -67,7 kroner (-3,2).
Blandet drops
Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, sier i meldingen at tredje kvartal var en blandet opplevelse for selskapet.
– Selv om de finansielle resultatene ble påvirket av sesongmessig lavere spotpriser og kostnader knyttet til tidligere hendelser, var de underliggende resultatene gode.
Han sier utviklingen var spesielt positiv i Rogaland og Finnmark, hvor selskapet avslutter tredje kvartal med rekordhøy biomasse i sjøen i Norge etter en historisk høy produksjon i sjø gjennom kvartalet.
Lavere priser
Kvame understreker at Finnmark opplevde sterk produksjon i sjø i løpet av kvartalet, med maksimal utnyttelse av MTB-kapasiteten og gjenoppbygging av biomasse etter utfordringer med Spiro-parasitten.
– Regionen står fortsatt overfor biologiske utfordringer, inkludert lakselus. Vi er imidlertid fornøyde med at proaktive investeringer i behandlingskapasitet gir positive resultater, noe som bidrar til bedre biologisk kontroll og fiskevelferd.
Kvame fastslår at resultatene i regionen ble påvirket av sesongmessig lavere priser og slakting av den gjenværende fisken som var påvirket av Spiro.
– Produksjonskostnadene fortsatte å gå ned, noe som bekrefter våre forventninger om en positiv utvikling fremover.
Alger påvirket veksten
Grieg Seafood-sjefen sier Rogaland også hadde sterk produksjon i sjøv, drevet av høy kapasitetsutnyttelse og god biologisk ytelse.
– Selv om inntektene ble påvirket av lavere priser, falt kostnadene i løpet av kvartalet og forventes å forbli stabile i neste kvartal.
Operasjonene til selskapet i British Columbia ble påvirket av algeoppblomstring, noe som betydelig reduserte overlevelsesraten og påvirket veksten. Slaktingen for 2024 ble fullført i kvartalet med et totalt volum på 12 500 tonn.
– En beslutning om overgangsplanen for oppdrettsnæringen i regionen er ennå ikke tatt. Mens Grieg Seafood venter på en avklaring, er investeringer satt på vent, kommenterer Kvame.
Forventer 11 000 tonn i Newfoundland
Grieg Seafoods operasjoner i Newfoundland utvikler seg i henhold til planen. Det var ingen fisk tilgjengelig for slakting i løpet av kvartalet. Slaktingen av den andre generasjonen startet i oktober, og den totale slaktemengden for hele året forventes å bli rundt 11 000 tonn.
Fremover sier Kvame at investeringene i driftsmidler og biomasse utvikler seg stort sett etter planen.
– Vi er begeistret for den første utsettingen av smolt i Årdal Aqua i Rogaland og ser frem til ferdigstillelsen av anleggets resterende enheter i 2025. Jeg er også glad for å kunne si at byggingen av våre nye postsmoltanlegg i Finnmark og Newfoundland, samt VAP-anlegget på Gardermoen, går fremover som planlagt, forteller Grieg-sjefen.
Trøbbel med perlesnormaneter
Så langt i fjerde kvartal har selskapet hovedsakelig opplevd god produksjon i sjøvann i alle deres regioner.
– I Finnmark har vi dessverre blitt rammet av perlesnormaneter ved lokaliteten Vinnalandet, noe som har ført til økt dødelighet på denne oppdrettslokaliteten, skriver selskapet.
Situasjonen overvåkes nøye, og tiltak er ifølge meldingen iverksatt for å ivareta fiskevelferden.
Selskapet har allerede gjennomført tidlig slakting, og på grunn av lavere slaktevekt forventes produksjonskostnadene for fjerde kvartal 2024 å øke sammenliknet med tredje kvartal 2024. Den lavere slaktevekten vil også ha en negativ innvirkning på prisoppnåelsen.
– Kostnader knyttet til dødelighetsnedskrivninger og høyere produksjonskostnader er estimert til å være i størrelsesorden 70 til 90 millioner kroner for fjerde kvartal 2024, opplyser selskapet.
Forventer stabilt marked
For å opprettholde finansiell fleksibilitet opplyser Grieg Seafood at de i fjerde kvartal 2024 inngått en brofinansieringsavtale på 750 millioner kroner med Nordea og DNB Bank som tilretteleggere og långivere.
Den globale tilgangen på atlantisk laks i 2024 forventer Grieg Seafood skal øke noe sammenliknet med 2023.
– Med forventninger om begrenset tilbudsvekst i 2024, kombinert med et fortsatt sterkt etterspørsel drevet av økt fokus på sunn mat og bærekraftig produserte proteiner, forventer vi et stabilt godt marked.
Estimert kontraktsandel for de norske operasjonene er 7 % for fjerde kvartal 2024 og 8 % for hele året 2024, opplyser selskapet.
I fjerde kvartal 2024 forventes et slaktevolum på 24 400 tonn, fordelt som følger:
- Rogaland: 7 300 tonn
- Finnmark: 11 400 tonn
- BC: 0 tonn
- NL: 5 700 tonn
Selskapet guider for et totalt slaktevolum på 78 500 tonn i 2024 (uendret siden rapporteringen for andre kvartal 2024), fordelt som følger:
- Rogaland: 28 000 tonn
- Finnmark: 27 000 tonn
- BC: 12 500 tonn
- NL: 11 000 tonn
For 2025 guider selskapet for et slaktevolum på 84 000 tonn, fordelt som følger:
- Rogaland: 30 000 tonn
- Finnmark: 32 000 tonn
- BC: 12 000 tonn
- NL: 10 000 tonn
Påtroppende USA-president Donald Trump sa mandag at han vil innføre straffetoll på varer fra Canada og Mexico så snart han flytter inn i Det hvite hus.
Tollnyheten sendte Grieg Seafood, som har produksjon i både Canada og Norge, kraftig ned tirsdag, skriver Dagens Næringsliv. Grieg Seafood falt over 10,8 prosent.