Røde tall for Grieg Seafood
Fjorårets fjerde kvartal bød på flere sykdomsutfordringer for oppdrettsselskapet.
Grieg Seafood publiserte torsdag sine resultater for fjerde kvartal i 2023. Ifølge børsmeldingen viser selskapets operasjonelle EBIT et betydelig fall sammenlignet med samme periode året før. Mens operasjonell EBIT i fjorårets fjerde kvartal var på -67 millioner kroner, var det tilsvarende tallet for 2022 156 millioner kroner.
Slaktevolumet endte på 21 767 tonn, noe som ga en operasjonell EBIT per kilo på -3,1 kroner, mot 7,4 kroner i 2022.
I Rogaland fikk selskapet en lavere operasjonell EBIT per kilo på 10,4 kroner sammenlignet med 13,8 kroner året før. Dette skyldtes delvis en lavere superiorandel på 86 % sammenlignet med 91 % i samme periode året før, i tillegg til ugunstig timing for slaktingen.
På den positive siden rapporterer selskapet om god underliggende produksjon, med en 12-måneders overlevelsesrate på 94 %. Likevel økte produksjonskostnadene per kilo til 67,2 kroner fra 54,6 kroner i fjorårets fjerde kvartal og 65,8 kroner i tredje kvartal 2023.
Svak biologi
I Finnmark ble slaktevolumet for kvartalet redusert til 10 387 tonn, 1 800 tonn under guidingen. Dette blir hovedsakelig tilskrevet utfordringer som Spiro-parasitten, vintersår og maneter, noe som resulterte i en operasjonell EBIT per kilo på NOK 6,2. Dette var lavere enn tidligere perioder på grunn av svak biologisk ytelse og lavere prisoppnåelse på grunn av en superiorandel på 64 %.
I British Columbia var operasjonelle EBIT per kilo negativ med NOK -7,9, men opp fra NOK -22,9 samme kvartal året før. Dette skyldtes hovedsakelig historiske biologiske problemer og nedskrivninger. Imidlertid ble det rapportert om god ytelse i sjøfasen, med en 12-måneders overlevelsesrate på 91 %.
På Newfoundland nådde Grieg Seafood en viktig milepæl ved å starte slaktingen av den første generasjonen med fisk. Totalt slaktevolum for kvartalet var på 3 184 tonn, noe som var lavere enn forventet. Til tross for dette oppnådde selskapet en realisert pris på NOK 74,0 per kilo med en superiorandel på 97 %.
Har kostet dyrt
- Våre resultater i fjerde kvartal ble påvirket av fortsatt svak biologisk ytelse i Finnmark. Spiro-parasitten, vintersår og maneter har påvirket overlevelsesraten og driftseffektiviteten i Finnmark, noe som har ført til reduserte volum, økte håndteringskostnader og lavere prisoppnåelse. Jeg er ikke tilfreds med resultatene, og vi har iverksatt tiltak for å håndtere utfordringene både på kort og mellomlang sikt, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame i børsmeldingen.
Spiro-parasitten alene anslås å ha forårsaket selskapet et samlet tap på 900 millioner kroner siden den ble oppdaget i 2022 ved selskapets ferskvannsanlegg i Finnmark.
- Vi har implementert tiltak for å forhindre at Spiro kommer inn i anlegget vårt igjen, med gode resultater. Alle fiskene som ble overført til havbruksanleggene i 2023 var fri for Spiro, og vi forventer at påvirkningen fra Spiro vil opphøre etter at vi har slaktet ut de siste fiskegruppene fra 2022-generasjonen i løpet av andre kvartal.
Et krevende kvartal
Andreas Kvame sier i meldingen at det har vært et tøft kvartal for selskapet.
- Mine kolleger har arbeidet hardt i alle regioner for å implementere forbedringstiltak og gå videre. Jeg ønsker å takke dem alle for deres innsats. Jeg er trygg på at vi er på rett vei og at vi vil se resultater i løpet av 2024, sier han.
Med begrenset tilbudsvækst, kombinert med fortsatt sterk etterspørselsutvikling, har Grieg Seafood tro på vedvarende sterke markedspriser i 2024.
Grieg Seafood retter seg mot en årlig kontraktsandel på 20-50 %. Anslått kontraktsandel for de norske operasjonene er 7 % for Q1 2024 og 6 % for hele året 2024.
I første kvartal av 2024 er forventet slaktevolum 17 800 tonn, fordelt som følger:
- Rogaland: 7 000 tonn
- Finnmark: 5 000 tonn
- BC: 800 tonn
- NL: 5 000 tonn
Selskapet guider for et slaktevolum på 81 000 tonn i 2024, fordelt som følger:
- Rogaland: 28 000 tonn
- Finnmark: 27 000 tonn
- BC: 15 000 tonn
- NL: 11 000 tonn