Vil starte ti havbruksselskap på fire uker
"X2 Labs" ønsker i løpet av februar å produsere rundt ti havbruksbedrifter gjennom deres akseleratorprogram. - Vi ønsker å hente inn mellom 30-100 personer for å utvikle en serie nye offshore fish farming bedrifter. I et tempo og med en metodikk, som er ekstremt ubehagelig og krevende, sier Christian Rangen, en av grunnleggerne av selskapet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ting har gått raskt for grunnleggerne av X2 som lillejuleaften 2015 hadde skissert bedriften på en serviett, til de drøyt ett år senere var på Norges viktigste næringslivkonferanse, regissert av NHO.
Blå revolusjon
Stavanger-selskapet har rent praktisk vært i drift siden mars 2016, med mål om å være en positive bidragsyter for innovasjon i Norge og i regionene. Ett av målene deres er å starte 50 nye bedrifter på ett år.
Christian Rangen er en av grunnleggerne av selskapet og sier de tar utgangspunkt i at oljeprisen vil synke ned til ti dollar fatet i fremtiden.
- Det tar tid, men AS Norge kommer til å se annerledes ut da, poengterer han til kyst.no.
I dag åpnet påmeldingen for deres "Blue revolution"-satsing, der deltageren skal løse ulike problemstillinger knyttet til fremtidens havbruk.
Allerede 13 februar begynner den nye "hyperakseleratoren" der de håper å grunnlegge over ti nye selskap, på fire uker.
- Vi ønsker å hente inn mellom 30-100 personer for å utvikle en serie nye "offshore fish farming" bedrifter. I et tempo og metodikk, som er ekstremt ubehagelig og krevende. Deltakerne blir da gründere i egne, nye selskap.
Bakgrunnen for å satse mot oppdrett, sier Rangen blant annet er de nye utviklingskonsesjonene, lukkede anlegg, tendensen for å gå ut til mer eksponerte lokaliteter, samt de nye utfordringene det medfører.
- Vi skal inkludere en god del av bransjen og selskaper, blant annet Lyse, Statoil, Aibel og Fylkeskommunene. I tillegg flyr vi inn kompetanse vi trenger.
Får investormidler
Han forklarer at for de som blir valgt ut venter det et tøft program, der de hardføre sitter igjen som juridiske eiere av en flunkende ny bedrift.
- Vi skal starte opp haugevis med selskap, men ikke alle vil klare seg. I tillegg kommer du til å måtte jobbe knallhardt fra dag en.
Prosjektet vil gå over fire uker og er ubetalt, men dersom man lykkes, forsikrer han om at belønningen kan være stor etter prosjektperioden.
- Hvis du og teamet ditt kommer gjennom de fire ukene, vil dere få investormidler til å utvikle selskapet videre og du vil bli medeier i eget selskap, med gode utsikter til å skape din egen drømmejobb, skriver selskapet på nettsidene sine.
Tverrfaglig
Rangen forklarer at de setter sammen grupper på fire mennesker, hvor alle har helt ulik bakgrunn for å få bred kompetanse i prosjektene.
- Det er viktig å ikke bare hente inn fagkompetanse. Det må være en bred sammensatt miks.
Rangen sier de håper på hele 1000 søkere, som vanligvis blir sammensatt i grupper bestående av en IT-person, en selger, en ingeniør, en HR/Allrounder og en leder. Men han legger til at de ser etter en variert bakgrunn og kompetanse, og derfor kan alle kan søke.
- Kravet er tid. "Bring your brain and energy".
Neste runde
Lederne av prosjektet er Linn S. Jensen som trivdes i jobben som petroleumsingeniør, men bestemte seg for å arbeide med entreprenørskap og innovasjon, sammen med studenten Morten Skadsem Holthe fra NTNU, som tidligere har startet oppdrettselskapet Marine Garden på Filipinene.
I oktober ble det gjennomført et lignende program, der temaet var "Smart City", da mottok de rundt 300 søknader der 61 deltagere ble plukket ut. Til sammen var over 120 personer involvert i akseleratoren.
- Da var over 60 prosent fra utlandet, og de andre deltagerne var typisk i permisjon, offshore-arbeidere og andre gründere, forteller han.
Fire bedrifter kom ut av den akseleratoren, og ytterligere tre er på vei, ifølge Rangen.
Han forteller også at X2 også jobber med etablerte selskaper gjennom deres "Innovation Center", men at det var nødvendig å danne nye bedrifter for at omstillingen skulle skje hurtig nok.
- Vi jobbet også med etablerte selskaper, men så at det gikk for sakte. Da vi kombinerte de etablerte selskapene med nye så vi at det skjedde noe fantastisk.
Da gikk utviklingen mye raskere ifølge Rangen.