Svært få grønne konsesjoner i drift i nord
Bare et fåtall av de grønne konsesjonene som ble tildelt oppdretterne lengst nord (gruppe A) i 2014, er i drift i dag.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ifølge fylkeskommunene i hhv. Troms og Finnmark er bare 3 av 20 av de grønne konsesjonene fra gruppe A i drift, nær to år etter at de ble delt ut.
Til sammen 20 grønne konsesjoner gruppe A, ble i desember 2014 delt ut i Fylkeskommunene lengst nord (10 i hvert fylke). Fem av konsesjonene i Troms var øremerket små aktører, men ettersom man ikke fikk søknader fra små selskap i Finnmark ble samtlige 10 grønne konsesjoner der tildelt store selskaper.
- Per i dag er to av disse grønne tillatelsene lokalitetsklarert og i drift i Finnmark. I tillegg har vi inne en søknad om lokalitetsklarering av grønn tillatelse til behandling. Alle ved lokaliteter i Alta kommune, forteller Johanne Salamonsen spesialrådgiver fiskeri og havbruk i Næring -og nordområdeavdelingen ved Finnmark fylkeskommune til kyst.no.
De som har startet opp i Finnmark er Grieg Seafood som har fått lokalitetsklarering for en grønn konsesjon ved lokaliteten Hesten, og Cermaq ved lokaliteten Store Lerresfjord.
- Cermaq har også videre søkt om å klarere en grønn konsesjon til lokaliteten Tuvan som er under behandling, opplyser Salamonsen.
Spesialrådgiveren er klar på at man ønsker å ha en havbruksnæring som utnytter produksjons- og verdiskapingspotensialet på en økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftig måte i Finnmark.
- Akvakulturnæringen er viktig for Finnmark, og det har vært en markant økning i sysselsettingen innen havbruksnæringen i Finnmark fra 2009 til 2015. Dette synes vi selvfølgelig er positivt. Det er videre ingen tvil om at fylket har et stort vekstpotensial sammenlignet med andre deler av landet. Med tanke på videre vekst og utvikling og grønne konsesjoner tenker vi at det er veldig positivt dersom konsesjonene realiserer nye teknologiske løsninger eller driftsmåter som legger til rette for å redusere miljøutfordringene med rømming av oppdrettsfisk og spredning av lakselus, forklarer hun til kyst.no.
En i drift i Troms
I nabofylket Troms er det bare en grønn konsesjon fra gruppe A i sving tilhørende Salaks, lokalisert i Harstad.
Gunnar Davidsson leder ved næringsetaten i Troms Fylkeskommune, har tidligere uttalt at det nærmest er kamp om lokalitetene i fylket og påpeker nå at de avsatte områdene til akvakultur i kystsoneplanen, ikke synes å dekke næringens behov da det gjerne er flere søkere per lokalitet.
Les også: Kjemper om lokalitetene i Troms
- Vi har i løpet av en treårig planprosess i 23 kommuner økt med til sammen 40 nye områder avsatt til havbruk i fylket, men det synes ikke å være nok ut fra det næringen etterspør. Det er et politisk mål å utnytte de gode, biologisk sunne lokalitetene i fylket og utvide produksjonen på disse, samtidig som vi faser ut de dårlige, opplyser Davidsson til kyst.no.
Han er klar på at det er høy etterspørsel etter lakselokaliteter og at kommunene jevnt over har jobbet godt med å planlegge og tilrettelegge for oppdrett i de nye kystsoneplanene.
- Når de gjelder de grønne konsesjonene har vi holdt på en stund, men også der har vi fått full trøkk den siste tiden, sier han.
Davidsson legger også til at det også er to grønne konsesjoner fra gruppe B i drift. Disse tilhører Salmar Nord lokalitet ved Dyrøy og NRS Feøy lokalitet ved Lenvik. I tillegg har Salaks konvertert en til grønn, og har dermed to i drift.
24 knyttet til drift i hele landet
Hvor mange av de totalt 45 grønne konsesjonene i alle grupper (A,B,C) som er i drift langs kysten har kyst.no ikke lykkes i å få en oversikt over, men i mars var 24 av de tildelte konsesjonene tilknyttet lokaliteter.
Fakta om grønne tillatelser
- 45 grønne tillatelser ble utlyst i oktober 2013 med formål å redusere miljøutfordringene med rømming av oppdrettsfisk og spredning av lakselus.
- Tillatelsene er fordelt på tre ulike grupper, gruppe A, B og C.
- Gruppe A: 20 tillatelser i de to nordligste fylkene, Troms og Finnmark.
- Gruppe B: 15 tillatelser i hele landet etter en lukket budrunde.
- Gruppe C: 10 tillatelser i hele landet med ekstra strenge krav.
- I gruppe A og B måtte man konvertere en vanlig tillatelse til grønn, per grønne man fikk. Ikke et krav i gruppe C.
- I gruppe A og B måtte man ta i bruk løsninger som reduserer som risikoen for rømming, sammenlignet med vanlige tillatelser, eller sikre at det hele tiden er færre enn 0,25 voksne hunnlus per fisk i anlegget, samt ikke ha mer enn 3 medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus.
- I gruppe C måtte man ta i bruk løsninger som vesentlig reduserer risikoen for rømming sammenlignet med vanlige tillatelser, eller sikre at det hele tiden er færre enn 0,1 voksne hunnlus per fisk i anlegget, samt ikke ha mer enn 3 medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus.