Arrangerer kurs om lakseskatt: - Det er ikke et debattforum
Når SUJO arrangerer kurs om grunnrenteskatt på havbruk er det engasjert to foredragsholdere. Begge er sterke tilhengere av å øke beskatningen på havbruk.
Stup-ordningen og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) arrangerer 14 desember et digitalt kurs om den foreslåtte grunnrenteskatten. Kurset er ment for norske journalister.
Under kurset er det to foredragsholdere som skal presentere sitt arbeid. Den første er økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo. Hun ble av regjeringen Solberg utpekt til å lede NOU-utvalget som skulle utrede beskatning av havbruk. Den andre er journalist og forfatter Simen Sætre, som blant annet har skrevet boken «Den nye fisken» sammen med Kjetil Østli i 2021, og som heller ikke er fremmed for å kritisere havbruksnæringen.
Gi kompetanse om temaet
Espen Brynsrud, avdelingsleder i Norsk Journalistlag sier til Kyst.no at hensikten med kurset er å løfte frem problemstillingen og gi kompetanse til journalister rundt grunnrenteskatt på havbruk.
- Ønsket er å få flere journalister interessert i havbruksnæringen. Det er en stor og vanskelig bransje som det er mye penger i. Det er rett og slett en orientering om hva lakseskatten er, påpeker han.
- Det står at kurset skal være et kunnskapsforum om grunnrenteskatt, men burde det ikke da også vært flere nyanser av saken representert?
- Ja, jeg eg er enig i at det kunne være en mulighet. Nå lager vi dette som et utgangspunkt for å få bakgrunnen og årsaken til at regjeringen foreslår den skatten som de gjør. Det er mange interessenter som bør ha en stemme i sånne saker, men det som er målet med dette kurset er å forklare hva lakseskatten er.
- Ikke relevant hva hun har sagt
Brynsrud forklarer videre at de ikke skal legge premissene for journalistikken til de som er på kurset, men han påpeker at Karen Helene Ulltveit-Moe kan fortelle hvorfor skatten ved den forrige regjeringen ble lagt i skuffen, og hvorfor den er hentet frem nå.
- Ulltveit-Moe har blant annet uttalt at næringen ikke har betalt noe til staten, og at de derfor skal betale leie til fellesskapet. Det er vel da ikke et helt nyansert syn journalistene får på kurset?
- Hva hun har sagt og ikke sagt er forsåvidt ikke relevant. Det hun sier i en debatt har ikke vært noe poeng for oss her, understreker han.
- Men det er vel viktig for dere at det skal være riktig informasjon som kommer frem på kurset?
- Ja, det er jeg enig i, men utgangspunktet er jo forslaget som hun foreslo og var utvalgsleder for, og som da ble forkastet av Solberg-regjeringen og tatt frem igjen av Støre-regjeringen. Hun er ikke på kurset i kraft av å være samfunnsdebattant, påpeker avdelingslederen.
Ikke debattforum
- Dere har fått en del kritikk på sosiale medier for dette kurset, og at det er for ensidig fremstilling med de to foredragsholderne som skal være. Hva tenker du om det?
- Jeg tenker det er supert at det er mange som er interessert. Jeg ser jo at mange av de som mener det er ensidig er representanter for laksenæringen, og delvis innkjøpte konsulenter.
- Den andre siden er vel representert, så det er vel kanskje naturlig at det er de som reagerer?
- Absolutt, og det er kjempefint. Jeg tenker det viser at det er smart med et sånt kurs og vi hilser velkommen til de synspunktene, men tanken nå var å lage noe annet enn et debattforum, sier han.
Brynsrud kan fortelle at det ikke har vært veldig mange påmeldte til kurset, men et 10-talls journalister har meldt seg på. Interessen er midt på treet, forteller han.
- Foreløpig blir det bare satt opp denne ene gangen, men blir interessen stor så kan det bli aktuelt å sette frem mer rundt temaet, sier han avslutningsvis.