Les kommentaren: Som lyn fra klar himmel
Det var knyttet store forventninger til hva som skulle bli resultatet av regjeringen sine forhandlinger om grunnrenteskatt på havbruk. Geir Pollestad (Sp) hadde invitert alle partiene på Stortinget til forhandlinger, og en etter en valgte de å trekke seg. Stortingsrepresentant Roy Steffensen (FrP) var den første til å forlate forhandlingsbordet. Han sa at det ikke ga noen mening for Fremskrittspartiet å diskutere størrelse og innretning på en modell partiet mener uansett ikke bør innføres.
Siden gikk det slag i slag, og Pollestad kunne ta med seg mindre og mindre frukt for hver gang han gikk inn på møterommet. Ola Honningdal Grytten, økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole, så faresignalene. Til Kyst.no varslet han at det nok var betydelig uenighet blant partiene om lakseskatten. Grytten mente at regjeringen måtte moderere forslaget sitt kraftig for å få med seg flere partier på en enighet.
Etter Grytten sine uttalelser i Kyst.no gjorde regjeringen nettopp dette. De la frem et justert forslag til lakseskatt for finanskomiteen på Stortinget. Det fikk korthuset til å falle. Det var ikke nok å redusere skatten til 30 prosent.
Høyre, Venstre, KrF, FrP og MDG hadde nå alle trukket seg fra forhandlingene til Pollestad og regjeringen. Bananene på møterommet begynte å bli brune, og det hastet med å få til enighet rundt forslaget om lakseskatten.
- Nå blir det mer skatt på oppdrettsnæringen, freste Pollestad etter at forhandlingene totalhavarerte.
Det var noen spennende dager som fulgte etter forhandlingskollapsen. De fleste oppdrettere Kyst.no snakket med var fornøyd med at partiene valgte å trekke seg, på tross av Pollestad sine “trusler” om en mulig høyere beskatning.
- Det får bare stå til, tenkte mange av dem.
«Ut fra asken dukket nemlig en joker opp av hatten. Pasientfokus. Partiet med én representant på Stortinget var klar for å spise frukt med de store»
Ole Andreas Drønen, redaktør Norsk Fiskeoppdrett
På andre siden av bordet satt nå SV og Rødt som tidligere hadde varslet at de ville ha en skattesats på 48 prosent. Men regjeringen gjorde en særdeles uforventet manøver.
Ut fra asken dukket nemlig en joker opp av hatten. Pasientfokus. Partiet med en representant på Stortinget var klar for å spise frukt med de store. Det kom nok som lyn fra klar himmel på de fleste at det var de som skulle bikke en enighet over i regjeringens favør, sammen med Venstre.
Fasiten ble en skattesats på 25 prosent. Det må sies å være langt bedre enn regjeringen sitt opprinnelige forslag som var på 35 prosent. Men det at regjeringen måtte ty til Pasientfokus sier litt om hvor syltynn enigheten rundt lakseskatten er.
På tross av at man klarte å få en lavere skattesats, har det uten tvil vært gjort mange politiske feilgrep i denne saken. Regjeringen har også klart å spre en ekstrem usikkerhet langt utover bare havbruksnæringen. Det har vært mange motstridende utsagn, og regjeringen har sett seg nødt til å justere forslaget sitt flere ganger. Det vitner om et slett håndtverk helt fra starten.
Til Kyst.no har Kari Elisabeth Kaski og SV omtalt behandlingen av lakseskatten som en elendig prosess, og hun har påpekt at regjeringen nå innfører en skatt uten deres egen budsjettpartner SV. Det mener hun vil skape mer uforutsigbarhet for næringen.
Kaski påpeker at når SV ikke er en del av forliket, så er de heller ikke bundet av vedtaket som gjøres. De vil dermed kunne forhandle om lakseskatten lik alle andre saker i budsjettforhandlingene.
I dag skal forslaget stemmes over på Stortinget, der det ligger an til å bli fullsatt sal etter krav fra Høyre og FrP. De ønsker å se om noen distriktsrepresentanter i Ap og Sp stemmer mot forslaget fra sin egen regjering.
Tirsdag gikk også Rødt ut og sa at de ville støtte forslaget til regjeringen, for å sikre et flertall på Stortinget.
Siste ord er nok fortsatt ikke sagt i saken om lakseskatten.