Foto: Havforskningsinstituttet

– Mangler dokumentasjon fra HI

- Det er positivt at direktør Rogne uttaler at Havforskningsinstituttet vil vise åpenhet, men det er nok ikke korrekt at innsynsbegjæringene herfra er besvart, sier Lars Selmar Alsaker, partner og advokat i Steenstrup Stordrange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange sendte på vegne av NSL en bekymringsmelding på forskningen gjennomført av Havforskningsinstituttet i Guddalselva, til Nærings- og Fiskeridepartementet. En av årsakene til det var at de har mottatt mange bekymringsmeldinger i tilknytning til denne forskningen.

Les ogsåNSL har sendt bekymringsmelding for kritikkverdige forhold i forskning til departementet

- NSL har bedt myndighetene om å undersøke de forhold som har vært grunnlaget for bekymringsmeldingene. Dersom en slik undersøkelse blir besluttet, er det utvalget oppnevnt av departementet som skal følge opp bekymringsmeldingene – ikke NSL. Havforskningsinstituttet vil i denne forbindelse få anledning til å redegjøre for sitt ståsted, forklarer Alsaker til kyst.no

I går uttalte administrerende direktør Sissel Rogne følgende om saken:

–Vi er selvsagt åpne for at andre vil se oss i kortene og har allerede invitert NSL til å komme hit med sine eksperter slik at vi sammen kan gå gjennom datagrunnlaget og resultatene de er kritiske til, sier administrerende direktør Sissel Rogne.

Les også: Rogne inviterer Reppe til diskusjon

Svarer delvis

Alsaker mener at det beste bidraget Havforskningsinstituttet kan gi til en ryddig prosess i en slik situasjon, er å sørge for at alt relevant faktum kommer på bordet.

- Og at det utvalget som eventuelt måtte bli oppnevnt kan få gjort jobben sin på beste måte, sier han.

Advokaten påpeker også at han tidligere har sendt flere innsynsbegjæring til Havforskningsinstituttet, uten å ha fått alt besvart.

- Disse er kun delvis besvart fra Havforskningsinstituttets side. Jeg ba blant annet om innsyn i alle eksterne e-poster om Guddalselva i e-posten til Øystein Skåla, og om alle dokumenter knyttet til finansiering og finansieringskilder for Guddalselv-prosjektet. Dette er ikke mottatt, påpeker han.

- Det er også sendt begjæring etter miljøinformasjonsloven der det er bedt oversendelse av hele det offentligrettslige tillatelsesgrunnlaget for Guddalselv-prosjektet. Dette er heller ikke mottatt. Det er positivt at direktør Rogne uttaler at Havforskningsinstituttet vil vise åpenhet, men det er nok ikke korrekt at innsynsbegjæringene herfra er besvart, konkluderer han.