- Kompetansenivået i næringen må opp
- Vi må ha en sikker viten for å kunne gjøre de riktige vurderingene når vi setter ut fisk, sier Svein Martinsen, daglig leder i Morefish.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Under paneldebatten ved åpningen av Pharmaq Analytiq sitt innovasjonssenter i Bergen var det en enighet mellom de tre aktørene om at kompetansenivået i havbruksnæringen må heves.
5 millioner tonn
Tema for debatten var vekst i næringen. Tanja Hoel, direktør for Norwegian Seafood Cluster sier det er lansert veldig ambisiøe tall for lakseproduksjonen, nemlig 5 millioner tonn i 2050. Hun lurer på om dette overhodet er realistisk.
Øyvind Kråkås, daglig leder Havbrukspartner, mener det er et hårete mål.
- 2050 er et stykke frem, og jeg vil ikke si hva som er mulig og realistisk i 2050. Målet kan isolert sett virke litt fartsblindt i forhold til resten av samfunnet, så man kan spørre seg om det er et konstruktivt mål å gå ut i fra.
Kråkås sier fokuset burde være et annet sted.
- Jeg vil si at det er andre mål som er mer relevante ute i bedriftene å tenke på enn det målet om å øke produksjonen. Vi har et produkt og omdømme vi skal ta vare på, og markedet vil også utvikle seg, så det er mange faktorer som kan virke inn og det er flere ting som er mer relevant enn å ta i bruk sånne mål.
Fokus på vannkvalitet
Konferansier Hoel lurer på hvordan Morefish kan bidra til vekst i næringen.
Svein Martinsen, daglig leder i Morefish sier de er veldig opptatt av fiskevelferd, og god fiskevelferd betyr vekst.
- Med det svinnet vi har, må vi bli bedre på å forstå sammehengen mellom produksjonsmiljøet og de metodene vi bruker, i sammenheng med den biologiske effekten på fisken, både på kort sikt på land og ute i sjøen. Vi ser at kompetansenivået i næringen bør heves på dette området her.
Han forteller at de nylig har vært gjennom et kurs i resirkuleringsteknologi.
- Det ble fokusert på vannkvalitet, og vi tror at vi må måle mer, og vi må finne flere sammenhenger mellom effekten, miljø og fisk. Vi må ha en sikker viten for å kunne gjøre de riktige vurderingene når vi setter ut fisk.
- Må bli mer planmessige
Gustav Folkestad er daglig leder for Sævareid Fiskeanlegg som er en av pionerene innenfor norsk fiskeoppdrett. Selskapet ble etablert i 1978 og de produserer en av markedets mest etterspurte smolt.
Folkestad mener bransjen må bli mer planmessige.
- I Møre og Romsdal ble det satt ut 15 millioner fisker, og 1,5 million var døde. Dette belyser ganske godt den situasjonen flere av oss opplever. Vi får rogn inn på et gitt tidspunkt, vi skal levere til et gitt tidspunkt, og hvilke temperaturer det er når du setter ut fisken kan være avgjørende for om dette går bra eller ikke.
Han understreker at biologien går sin gang uansett temperatur.
- Det at man kombinerer det planmessige teknologiske, med det naturlige er en kjempe utfordring. Det har vist seg at flere hendelser med HTS-problematikk at det å ha lukkede enheter på land heller ikke løser alle problemer, så vi må bli mer planmessige, summerer han.