Videreutvikler vasker til rensefisk-skjul
- Det brukes i dag enorme midler på rensefisk, men det er for det meste synsing på hvordan ting skal gjøres rundt fisken. Her tror jeg det er mye å hente, sier gründer Hallgeir Solberg.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Gjennom flere år har Solberg utviklet en maskin til å vaske rensefisk-skjul. Han opplyser at bare de siste to årene har selve vaskeren fått en helt annen utforming.
- Den første var rund og en måtte tre inn skjulene fra toppen. Dette var utfordrende når det var vind. Et skjul på cirka 15 meter måtte opp i luften, for så å bli tredd ned gjennom vaskeren, forklarer Solberg til kyst.no
Nå er vaskeren forandret den til en rektangulær "kasse" med åpning i den ene kortsiden.
- Dette gjorde at det ble enklere å føre inn skjulet mens det lå i sjøen. Den andre fordelen var at vi fikk spredd strimlene bedre, slik at det ble lettere å få vasket de i midten, sier han.
Variasjoner av skjul
De største utfordringene nå peker han på er alle variasjonene av skjul som finnes.
- Det er minst like mange typer skjul som det er driftsledere i næringen. Dette holder på å bedre seg men fortsatt er det mye igjen. Skal eksempelvis ringene være åtte-kantet, ovale, hvor stor diameter skal de ha og om de skal henge utspent i line, sier han.
Hvor mange strimler skal det være på hver ring, hvor dype disse skal de være og hvor ofte de skal vaskes er også varierende ifølge gründeren.
- Ringene må være så robuste at en kan tåle å løfte etter de, konkluderer han n
Han opplyser at han nå er i dialog med Sintef om evt å få til et forskningsprosjekt om forvaltning av rensefisk.
- Dette med skjulenes utforming, rengjøringsfrekvens og lignende blir også en del av prosjektet. Det brukes i dag enorme midler på rensefisk, men det er for det meste synsing på hvordan ting skal gjøres rundt fisken. Her tror jeg det er mye å hente men det må dokumenteres, forteller han.
Bruker ikke kjemikalier
Solberg opplyser også at har har diskutert med Aqualine, om en diameter på ringene på 2,40 meter, slik at de kan lastes liggende på bil. Selve vaskeren har indre mål på tre meter slik at disse ringene også kan slippes igjennom.
- Det unike med vaskeren er at vi bruker lavtrykk på cirka 20 bar med mye vann på inntil 1000 liter i minuttet. Med dette utnytter vi energien i vannet. Vi bruker ikke kjemikalier men kun sjøvann, sier han.
En annen fordel mener han er at man løfter skjulene ut av merden, slipper dem gjennom vaskeren og henger dem tilbake i merden, uten tørketid og venting på merdkanten.
- I tillegg til å vaske skjul er det også mulig å vaske luseskjørt gjennom den. Nettopp fordi vi benytter lavtrykk og objektene ikke blir ødelagt. Man kan også vaske andre ting som henger i sjøen og blir begrodd, sier han.
Veien videre
Selve ideen fikk ha da han besøkte forskjellige landbaser å så hvor mye "søppel" av brukte skjul som lå rundtomkring.
- Her var det ikke mye forskjell fra selskap til selskap. Hittil har vi solgt kun til to anlegg. Ett på Færøyene og ett til Senja. Tilbakemeldingene så langt har vært positive. Utviklingen videre er å få solgt flere slik at vi får flere tilbakemeldinger. Da er det lettere å gjøre forandringer,
Spesifikt skal det jobbes videre med å utnytte pumpeutstyret til vask av nøter, bunnring, fortøyninger og lignende, samtidig som en samler opp det som løsner.