Serverer rognkall som delikatesse
Hans Petter Meland, fra Lovundlaks har vært med fra starten av oppdretts-eventyret og er nå en ivrig hobbyfisker. Han forteller at det er i disse ukene at rognkallen er best å steike som matfisk. - Jeg fisker nå rognkall som matfisk til både familie og venners begeistring, og det er enorm interesse for fisken, sier han til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Meland forteller at rognkallen alltid har vert veldig ettertraktet som matfisk.
- Det har den vært i århundrer i vårt område på kysten. Hunnen, rognkjeksen, som mangler rød-fargen både inni og utenpå, regnes ikke som mat. Men rognen er salgsvare med formål som kaviar. En liten andel av resten ender opp som lusespisere i laksenæringen, forteller han.
Lakseoppdretteren forteller at det før i tiden var mye rognkall som kom opp på grunnen for å gyte på denne tiden av året, og at det da var god tilgang på fisken.
- Men det har vært lite som har blitt dradd i land de siste årene. I år er det likevel mer enn på lenge. Jeg fisker rognkall som matfisk til både familie og venners begeistring, og det er enorm interesse for fisken. Folk vil ha mer enn det jeg har fangstet. Det er en delikatesse, mener han.
Skeptisk til oppdrettet rognkjeks
Når det gjelder oppfôring av rognkjeks/rognkall, som er ferdig med jobben som lusespisere i laksemerden, er han likevel skeptisk til dette.
- Fisken som settes ut i merdene er liten og vokser seg ikke stor på lusen. Vi har jo praktisk talt ikke lakselus i Norge i dag. Før i tiden hadde man mye mer. Ettersom regelverket har endret seg fremstår det som mye lus, poengterer han.
- Lusen er dessuten naturlig, og jeg spøker noen ganger med at man må bevare lakselusen slik at den ikke blir utryddet, flirer han.
Når det gjelder markedet for både villfanget og oppdrettet rognkall har han ikke oversikt over disse.
- Men ingen vet noe om markedsmulighetene før de har prøvd. Så vidt jeg vet har det ikke vært noen markedsføring knyttet til rognkall og det koster jo en del det også, poengterer han.
Fiskene fangstet på bildet viser rognkjeks mellom 7 og 10 hekto, og er allerede oppspist ifølge Meland.
- Vi får gjerne rognkjeks på 5-6-7 kilo, mens det er vanskelig å finne rognkaller med en rundvekt på to kilo. Ettersom fisken har et ganske tykt skinn og bare har en lekker men liten filet som kanskje er en femtedel av fisken, er det nok kostbart å fôre den opp bare til matkonsum, sier han.
Om en nå skulle ville prøve seg på en smakebit av rognkall, påpeker Meland at tradisjonene om hvordan rognkallen klargjøres til steiking, og hvordan man tar skinnet av den, er viktig å få med seg.
- Kort fortalt, så skjærer en vekk hodet, finnene og bruskryggen, hvoretter man bretter skinnet av. Fileten skjæres så opp i passende skiver, informerer han.
Det er estimert at rundt 25 millioner rognkjeks/rognkall settes ut i laksemerdene i løpet av 2016.