Straks etter rømmingen fra Lingalaks-anlegget i mai ble det rapportert at det ble fisket 3250 laks. Foto: Ørjan Solheim.

Gjør klart til elveaksjon

Rådgivende Biologer har fått oppdraget med å fiske så mange som mulig av laksen som rømte fra et Lingalaks-anlegg i Hardanger i mai i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På grunn av mye nedbør på Vestlandet og i Hardanger-regionen de siste ukene, er vannstanden fortsatt for høy til at aksjonen kan starte. Men så snart det blir opplett noen dager, starter fangstingen i de første seks av i alt 19 elver som skal overvåkes. Oppdraget gikk til Rådgivende Biologer som ble engasjert av Lingalaks AS. Det var Fiskeridirektoratet som påla Lingalaks å overvåke ialt 19 elver, og å iverksette tiltak for gjenfangst der det blir observert oppdrettslaks i elvene.

- Oppdraget er å ta ut så mye oppdrettslaks som mulig fra elvene før gytingen starter, forteller Marius Kambestad i Rådgivende Biologer til kyst.no.

De får hjelp av Hardanger Villfisklag, og sammen skal de ta ut så mye oppdrettsfisk som mulig. Helst alle. De seks elvene som er valgt til å begynne med er valgt fordi det ikke foregår sportsfiske der.

- I elver der det foregår sportsfiske, samarbeider vi med grunneierne om rapportering slik at vi får god informasjon om status for fisken som kommer på land, forteller Marius Kambestad.

Krav om gjenfangst

I slutten av mai ble det rapportert en omfattende rømming fra en av lokalitetene til Lingalaks AS. Hele 37 700 fisk var på rømmen. Det ble straks iverksatt omfattende tiltak for gjenfangst, noe som resulterte i at 3 250 laks ble fisket like etter rømmingen. Siden har det blitt fisket rømt laks flere steder, men ingen har oversikt over hvor mye oppdrettsfisk som fortsatt kan gå opp i elvene.

- Akkurat nå utgjør ikke oppdrettslaksen noen trussel. Den holder seg i elveosene. Men om ikke lenger begynner den å gå opp i elvene og gjøre seg klar til gyting. Vårt oppdrag er å ta ut så mange som mulig før gytingen begynner, sier Kambestad.

Mange metoder

Harpunering, garn og not vil være de mest bruket metodene for å få oppdrettslaksen ut av elvene.

– I områder med lav vannstand er snorkling og harpunering en effektiv måte å fange fisken på. I andre tilfeller, blant annet i kulper der vi vet at det er mye oppdrettslaks, kan not og garn være mer effektive, forklarer Marius Kambestad.

Det er her Hardanger Villfisklag kommer inn. De skal hjelpe til i arbeidet med å fjerne oppdrettslaksen. Oppdraget varer til gytingen i elvene er over.