LED-lys gir laksen bedre tilvekst – og hindrer kanskje lus
Lakseoppdretter ser at LED-lysstyring gir bedre tilvekst. - Vi har sett at LED-lys øker tilveksten på fisken, og gir en bedre fiskevelferd, sier veterinær Kasper Løberg Tangen, operativ leder hos Lingalaks. I tillegg ønsker de å undersøke hvordan man kan bruke lys-systemet for å minimere påslag av lakselus.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet basert i Hardanger, startet i fjor høst på en ny og mer bærekraftig metode for å øke produksjonen og bekjempe lakselus. De ser at dette reduserer behovet for bruk av kjemikalier i matproduksjonen. Resultatene har de enda ikke konkludert med når det gjelder lus, men Kasper Tangen sier selskapet ser en positiv utvikling på tilveksten til laksen.
- Vi har sett at LED-lys øker tilveksten på fisken, og gir en bedre fiskevelferd. Produksjonstiden blir kortere og enda mer bærekraftig, opplyser Tangen til kyst.no.
Lingalaks ønsker med bruk av LED-lys gjennom vinteren og våren, at fisken blir stimulert til å gå dypere. Dette oppnås ved at lysene har en lyskjegle som kun lyser nedover. Fisken vil derfor stimuleres til å oppholde seg under det som karakteriseres som lusebeltet, vannsøylens øverste meter. Men den blir ikke tvunget av lyset, slik det f.eks. blir med snorkelmerder.
Tangen forklarer at ved at LED-lys gradvis dimmes opp over flere dager, så blir heller ikke fisken skremt eller stresset, slik den kan blir med tradisjonelle halogenlys.
Minimere påslag av lakselus
- Med en raskere tilvekst kan vi få lavere driftskostnader, og det har vi opplevd i høst og vinter. Ikke minst vil nedkortingen av produksjonstiden bidra til å redusere tiden fisken eksponeres for lakselus, og på den måten vil vi også kunne redusere antall behandlinger mot lus, sier han.
I tillegg til å øke tilveksten og å kutte ned på produksjonstid, ønsker Lingalaks å undersøke hvordan man kan bruke lys-systemet for å minimere påslag av lakselus.
De har ulike oppsett av lysmetoder på lokalitetene, slik at de kan sammenligne resultatene. Samtidig som de satser på forbyggende metoder som undervannsfôring og LED-lys på dypere vann, både i kombinasjon og hver for seg.
Selskapet ønsker å teste ut lysstyringen nettopp fordi lakselusen holder seg høyt i vannet i den smittsomme fasen, og ved å unngå disse påslagene kan man få en sunnere fisk ved at man behandler den mindre med kjemikalier og andre kostbare tilnærminger.
- På en lokalitet har vi kun LED-lys, på en annen en kombinasjon av halogen og LED, og i noen merder der fisken skal slaktes i løpet av sommeren har vi ikke lys i det hele tatt, sier Tangen.
Han legger til at dokumentasjonen fremdeles er manglende og effekten lysstyringen har på lus fortsatt trenger mer dokumentasjon og utprøving. Det gjør at han ikke kan konkludere rundt om lys hindrer lusepåslag.
Om Lingalaks klarer å fjerne behovet for bare én kjemikaliebehandling med forebyggende tiltak som LED-lys på dypere vann vil man kunne spare flere titalls øre per produsert kilo fisk. Når man vet at selskapet produserer 10-12 000 tonn laks hvert år, beløper dette seg raskt til millioner av kroner, har selskapet tidligere uttalt i en pressemelding.
- Lingalaks har syv konsesjoner og to visningskonsesjoner i Hardanger- og Nordhordaland-kommunene Kvam, Kvinnherad og Radøy.