Mottok konsekvensvurdering av havbruk til havs
På oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet har DNV gjennomført en overordnet konsekvensvurdering for havbruk til havs i områdene Norskerenna sør, Frøyabanken nord og Trænabanken.
Det skriver Regjeringen i en pressemelding.
– Utredningen er en ny milepæl i regjeringens arbeid med å etablere havbruk til havs. Etableringen vil kunne ha stor betydning for framtidig verdiskaping og aktivitet i norsk havbruksnæring. Det er viktig at vi nå har fått ny og oppdatert kunnskap om konsekvensene som havbruk i de utpekte områdene vil kunne ha for miljø, fiskevelferd og sameksistens med andre marine næringer. Dette bidrar til at vi kan holde tidsplanen, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Konsekvensvurderingen er et resultat av en lengere prosess som startet i 2019 med Fiskeridirektoratets områderapport. Områderapporten beskrev 27 områder og anbefalte 11 av disse for videre oppfølging. Av disse ble det etter flere høringsrunder til slutt valgt ut tre områder for konsekvensvurdering; Norskerenna sør, Frøyabanken nord og Trænabanken. Målet med konsekvensvurderingen er å gi en helhetlig vurdering av hvilke effekter etableringen av akvakulturanlegg vil kunne ha på de tre utvalgte områdene.
– Jeg vil takke DNV for et omfattende og grundig arbeid. Vi vil nå sende konsekvensvurderingen på offentlig høring. Rapporten og høringsinnspillene vil bli viktige innspill i myndighetenes beslutning av om de tre områdene kan være aktuelle for havbruk til havs, og hvilke deler av områdene som bør lyses ut først, sier Næss.
Rapporten dekker flere sentrale temaer, blant annet påvirkning på miljø og naturmangfold, hensyn til fiskevelferd og risiko for smittespredning. Rapporten omhandler også virkninger for kulturmiljø, samfunnsmessige virkninger, og muligheten for sameksistens med andre marine næringer som fiskeri og petroleumsindustri.
Noen hovedfunn
Overordnet viser rapporten at områdene Frøyabanken nord og Trænabanken kan være godt egnet for etablering av havbruk til havs. Når det gjelder Norskerenna sør sier rapporten at det kan være mer utfordrende å etablere en god klyngestruktur med helårlig drift her, blant annet på grunn av at området er relativt lite.
Videre viser rapporten at det vil være viktig å innføre avbøtende tiltak der det er identifisert mulige alvorlige konsekvenser. Dette gjelder særlig tiltak for å redusere sannsynligheten for at rømming skjer og at vi får en oppbygging av lakselus i områdene. Etablering av regelverk for havbruk til havs og krav til utforming av konkrete anlegg og prosjekter vil redusere sannsynligheten og dermed også risikoen for slike hendelser.