Perlesnormaneten er tilbake – maner til manetkamp
Perlesnormaneten er tilbake og per nå på nivå med fjoråret, og nå trenger forskerne hjelp fra næringen.
Det kommer frem i en pressemelding fra forskningsprosjektet Jellysafe, som ledes av Havforskningsinstituttet.
Forskerne ber nå om hjelp fra næringen for å bevare hvor perlesnormaneten kommer fra, og hvordan den oppfører seg? Er det mulig å forberede seg godt på et uønsket besøk av perlesnormanet? Kan man forebygge disse besøkene+ Og, finnes det utstyr eller operasjoner som minsker skadene når maneten kommer inn i oppdrettsanlegget?
For å få de beste svarene er prosjektet helt avhengig av tett samarbeid med oppdrettsnæringen til å samle inn prøver av maneten.
– Vi ønsker prøver fra hele kysten, slik at vi kan se om det er genetiske forskjeller mellom individene som opptrer langs kysten, sier Aino Hosia ved Universitetet i Bergen. De sender ut et kit til prøvetaking til dem som ønsker å bidra, slik at det er enkelt å sende inn gode prøver.
Tina Oldham fra Havforskningsinstituttet oppfordrer til å bruke appen og nettsiden «Dugnad for havet» og registrere funn av perlesnormanet.
– Det hjelper oss til å sammenstille informasjonen som vi kan bruke til ukentlige oppdateringer og kartplott som næringen kan bruke for å følge utviklingen av maneten.
Hun legger til at det ikke er noen oppdrettere som per nå har oppgitt at de har fått skader som følge av den, men at de ser et stadig økende antall observasjoner av perlesnormanet uke for uke.
Forskningsprosjektet vil også invitere næringen til å delta i et diskusjonsforum for å dele erfaringer, få rask tilgang til resultater, samt hjelpe prosjektet med å løpende prioritere de løsningene som er mest interessant for å unngå store skader i merdene fra perlesnormaneten.
– Det er mange leverandører og gründere som har kontaktet oss med ideer til tiltak og utstyr som kan brukes, forteller Marius Andersen fra prosjektpartner SINTEF Ocean. SINTEF Ocean skal sammen med næringen prioritere innkomne ideer og teste de beste ideene i testanlegget.
– Har du en spennende idé ønsker vi at du tar kontakt med oss, sier Andersen.
Diskusjonsforumet skal ledes av Ann Cecilie Hilling fra NCE Aquaculture, og hun ber alle selskap som ønsker å delta om å ta kontakt direkte.
– Dialogen med næringen vil være svært viktig for at prosjektet skal kunne få nyttige resultater og etablere beste praksiser som kan tas i bruk med umiddelbar effekt, sier Hilling avslutningsvis.