Laks fôres med GMO-olje i Matre - undersøker effekten
I Havforskningsinstituttets tanker på Matre svømmer det nå laks som får genmodifisert planteolje gjennom fôret. Forskerne skal teste om immunresponsen i fisken påvirkes.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Forsøket er i gang, og det er allerede gjennomført et tidligere i år, forteller Rolf Erik Olsen, som er forskningsleder for prosjektet.
Det tidligere forsøket Olsen henviser til, er omtalt tidligere på kyst.no, og viste at det ikke var noen velferdsproblemer med fiskefôret med planteolje genmodifisert for å produsere marine fettsyrer, og at konsentrasjonen av de essensielle omega-3 fettsyrene DHA og EPA økte i fisken.
Tester en ny type olje
Denne uken ble det satt inn fisk på 130 gram som skal vokse seg opptil 300 gram med GMO-planteolje.
- Forsøket skal vare relativt kort denne gangen også, i åtte uker. I dette prosjektet har vi ikke økonomiske muligheter for å kjøre en full produksjonsyklus, men det hadde selvfølgelig vært interessant, sier forskningslederen.
Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, Havforskningsinstituttet, University of Stirling og Rothamsted Research. GMO-plantene blir dyrket ved Rothamsted Research i et høysikkerhetsdrivhus fem mil nord for London.
- Sist gang testet vi fiskevelferd og andre velferdsparametere med obduksjon og stresstester. Det var rett og slett test av konseptet med å bruke GMO planteoljer for å etterligne fiskeoljer, og om det påvirket helsen til fisken.
- Det vi gjør nå blir å mye av det samme, men vi skal fokusere på immunrespons, legger han til.
Nå ønsker samarbeidsprosjektet å teste en annen type olje.
- Vi skal teste en ny type olje, og grunnen til det, er den tidligere oljen hadde litt høye mengder linolsyre, det vil si omega-6. Det er ikke gunstig, og vi vil få det litt ned. Den nye oljen har mindre linolsyre og mer EPA og DHA som er i fiskeoljer.
Han forteller at både den nye og gamle oljen blir produsert i en Camelina-plante, med et gen fra en mikroalge. Forskjellen er at i den nye oljen har man forbedret prosessen slik at det lages mer av de marine fettsyrene og mindre omega-6.
Utfordringen med industrielt bruk
Prosjektleder tenker seg litt om før han svarer på hva som skal til før en slik type GMO-olje kan brukes i havbruksnæringen.
- Det er ikke meningen at vi skal si om man kan bruke dette eller ikke, vi skal bare undersøke om det er en mulighet. Dette er offentlig regulert, og dette må behandles politisk, i tillegg er det holdninger og tanker som må endres.
Han forklarer også at det økonomisk sett er dyrere med denne typen olje.
- Rent praktisk vil det være 10-15 prosent høyere pris enn en vanlig planteolje. Om det er dyrt eller ikke vet jeg ikke om jeg kan si, sier Olsen til kyst.no.