Det var fra lokalitet Alida at det rømte 87 tusen oppdrettstorsk høsten 2022.

HI-rapport: Begrenset effekt etter torskerømming i Voldsfjorden

Etter rømmingen av rundt 87 tusen oppdrettstorsk høsten 2022, kon­kluderer Havforsknings­instituttet med at på­virkningen på villtorsk i Volds­fjorden så langt ser ut til å være begrenset. 

Publisert Sist oppdatert

I en ny rapport har Havforskningsinstituttet undersøkt torsk og torskeegg fra Voldsfjorden og omliggende fjorder etter en rømningsepisode der rundt 87 tusen oppdrettstorsk rømte fra Ode sitt anlegg «Alida» høsten 2022.

Totalt ble 392 torsk samlet inn. Av disse ble 92, basert på DNA-analyser, klassifisert som oppdrettstorsk, 140 som villtorsk, mens 160 individer ikke lot seg klassifisere.

I en fersk rapport konkluderer HI med at effekten av rømningshendelsen så langt i stor grad ser ut til å være begrenset i det lokale området.

– Dødelighet av rømt torsk, i tillegg til spredning og dermed fortynning i de tilhørende områdene, gjør at det lokale fotavtrykket og genetisk innblanding så langt er mindre enn man kunne frykte ved en såpass stor rømming, heter det i rapporten.

Av 233 torskeegg klassifisert med DNA som oppdrett eller vill, ble det kun funnet ett egg som hadde oppdrettsprofil.

Havforskningsinstituttet understreker likevel at det ikke kan utelukkes at det «dukker opp» rømt torsk i området i 2025 eller senere, som gyter sammen med vill fisk.

– Et skudd for baugen for kritikerne

Falk D. Øveraas, samfunns- og myndighetskontakt i oppdrettsselskapet Ode, sier de er glade for at rapporten viser at effekten av rømmingen i Voldsfjorden ser ut til å være ubetydelig med tanke på risiko.

Falk D. Øveraas her under Aqkva-konferansen i 2024.

– Hvordan vurderer dere risikoen for genetisk påvirkning på vill torsk i området, i lys av rapportens funn?

– Når kun ett egg av flere hundre undersøkte hadde genetisk opphav fra oppdrettstorsk, tilsier det at risikoen for genetisk påvirkning – selv ved rømming av store mengder torsk – er lav.

Øveraas mener derfor at rapporten er et skudd for baugen for dem som forsøker å tegne et bilde av torskeoppdrett som en alvorlig trussel mot villfisken.

– Her får vi et tydelig bevis på at det ikke stemmer, sier han.

Selskapets hovedfokus har etter rømmingen vært å forbedre notkonseptet, blant annet med en ny notleverandør, for å redusere risikoen for rømming.

– Vi har også bistått Havforskningsinstituttet med fisk til rapporten. Ellers jobber vi tett med Havforskningen i prosjektet MOTOR (modningsfri torsk i merd), som ser på hvordan ulike driftsmetoder kan gi oss ytterligere kontroll på kjønnsmodning, forteller Øveraas avslutningsvis.

Les rapporten her.