- Lakselusen blir større ved lavere temperaturer
Frisk Fisk: Sussie Dalvin fra Havforskningsinstituttet fremla nye forsøk på lakselus og påvirkingen av temperatur. - Ved kaldere temperaturer ble lusen større, og produserte ikke så ofte egg, men da det først skjedde, ble det flere egg, sa hun.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Hun har undersøkt effekten på temperatur på utvikling hos parasitten gjennom to forsøk. Disse ble gjennomførte på laboratorier der de undersøkte effekt temperaturen hadde på både frittflytende lakselus, samt larvestadier når lusen sitter på fisken. Målet forteller var blant annet å dekke bredden i temperatur i hele Norge, og variasjonene i som kommer med sesongene.
- For lakselus så er tid en funksjon av temperatur. Når den er høy går tiden fort og når temperaturen er lav går tiden sakte, forklarte forskeren.
Lus på fisk
I forsøket da lusen var på laksen, så undersøkte forskeren effekten av temperaturer mellom 24 og tre grader på kjønnsmodningen.
- Vi undersøkte hvor lang tid det tok fra kopepodittene ble kjønnsmodne. Ved 24 grader ble det nådd en øvre grense og lusen klarte seg ikke på fisken, men ved 21 så gikk utviklingen veldig raskt.
- Ved kaldere temperaturer ble lusen større, og produserte ikke så ofte egg, men da det først skjedde så ble det produsert flere egg. Ved varmere temperaturer var det motsatt med oftere og færre egg, og lakselusen var mindre da den først produserte egg, la hun til.
Oppsummert så viser resultatene ifølge forskeren at lakselusens temperaturoptimum ligger i samme område som laksen.
Temperatur påvirker på to måter
Dalvin forklarer at temperaturen har effekt på hvor mange kopepoditter som produseres, og hvor langt de kan spres før de går tom for energi.
- Når lakselusen er i larvestadiet så spiser de ikke og derfor begrenses spredningpotensialet til energilageret. Bruken av energilageret blir også påvirket av temperatur.
Forsøket med frittflytende lakselus-larver temperatureffekten mellom tre til 24 grader.
- Lusen utviklet seg raskere ved høy temperatur og saktere ved lav temperatur. Ved den laveste temperaturen på tre grader tok utviklingen av egg opp mot fem måneder. I tillegg fant vi at ved tre grader så klekkes eggene, men det blir ingen kopepoditter.
Dataene fra forsøket er ikke enda ferdig analysert ifølge Dalvin, som trekker frem at det kan bli flere funn da.