Første salg av torsk på mange år
På søndag fikk Havlandet Marin Yngel (HMY) sitt første salg av torsk på 6 år.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Da kom Norcod og Statt Torsk og hentet første parti torskeyngel, 1,25 millioner yngel av 6. generasjons oppdrettstorsk, skriver HMY i en pressemelding.
- Det er en milepæl for bedriften. Eierne i INC og de ansatte ved HMY har lenge hatt tro på at dette salget ville komme. Denne troen er basert på de store forbedringene i produksjonsegenskaper og kvalitet hos Torsken som er oppnådd ved bedriften siden oppstart, skriver de.
18 år med intensiv avl
HMY har siden 2002 produsert yngel og settefisk av torsk. Når HMY hadde kommet godt i gang med torskeoppdrett, så forsvant dette markedet. Selskapet valgte likevel å ta vare på genmaterialet selv om de ikke tjente penger på det. For å lykkes har de selv hentet utvalgte villfisk langs Norskekysten og utviklet genetikken hos oppdrettstorsken gjennom 18 år med intensiv avl, i samarbeid med forskningsmiljø på Østlandet. Egenskaper som tilvekst, filet utbytte, robusthet sammen med en temmet torsk er noen av de viktigste parameterne som er forbedret siden oppstarten.
Produksjon av dyreplankton og stamfiskfôr er også områder hvor bedriften ifølge meldingen har arbeidet kontinuerlig alle disse årene for å forbedre overlevelse og kvalitet hos oppdrettstorsken. I starten brukte de 4 år på å fôre opp en torsk som ble 3 kilo, men nå bruker de under 2 år på å få frem en torsk på 4 kilo.
- Utviklingen gjør at vi trenger mindre plass og mindre fôr for å produsere samme mengde torsk som før. Det medfører derfor en reduksjon i kostnader hos oppdrett av torsk. Etter mange års utvikling er det nå høy overlevelse og kvalitet på torskeyngelen, sier daglig leder i HMY, Halvard Hovland.
Skiftende marked
Han mener de nå ser et skifte ettersom markedet for torsk rører på seg samtidig som HMY nå har sterkere kompetanse enn noen gang. De kan nå tilby en bærekraftig produksjon av torsk med minimalt avtrykk på miljøet. Med en økende befolkning i verden er daglig leder, Halvard Hovland, overbevist om at vi i større grad må se til fisk som næring om vi skal få en bærekraftig utvikling.
Når kunden hentet torsk hos dem på forrige søndag, markerte dette et skifte som gjør at de er glade for at de valgte å arbeide videre med genmaterialet mens markedet var borte. Årsaken til at oppdrett av marine arter ikke har tatt av i Norge er flere mener han, men svak tilvekst og derfor høy produksjonskostnad er en viktig faktor for flere arter. For aller første gang har vi en hvitfisk som vokser i nærheten av laks, det gir noen spennende perspektiver og vi gleder oss til å være med å bygge denne næringen videre.
- Vi har ikke anledning til å kommentere hva som er yngelprisen for torsk, men vi kan avsløre at med slike volum snakker vi om en økonomisk drivverdig produksjon, sier Hovland.
Selskapet har i tillegg en stor produksjon av Berggylt i tett samarbeid med SalMar, en produksjon som også er forventet å øke mye i årene fremover. I 2020 starter selskapet også med landbasert oppdrett av laks.