Pharmaq Analytiq vil tilby smoltanalyse på Færøyene
Pharmaq Analytiq har inngått et samarbeid om å tilby smoltanalyse på Færøyene. – SmoltVision har vært etterspurt, skriver selskapet i en pressemelding.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Pharmaq Analytiq og Heilsufrøðiliga Starvsstovan (HFS) arrangerte tirsdag, 4. juni et fagmøte i Tórshavn på Færøyene, for å markere starten for SmoltVision analyse på Færøyene, skriver de.
De legger til at Heilsufrøðiliga Starvsstovan vil nå kunne ta imot og analysere SmoltVision-prøver for settefiskprodusentene på Færøyene - noe som lenge har vært etterspurt av næringen.
- SmoltVision er en RT-PCR - basert smoltanalyse som gir detaljert informasjon om fiskens smoltifiseringsstatus, gjennom å analysere tre gener tett forbundet med forandringer som oppstår i kloridcellene i gjelle til fisken under smoltifiseringsprosessen. SmoltVision kan på denne måten gi konkret informasjon om forholdet mellom mengden ferskvannsATPase og sjøvannsATPase som blir produsert i smoltens gjeller ved et gitt tidspunkt i smoltifiseringsperioden, skriver selskapet.
De legger til at dette er viktig for å kunne gi smolten de beste forutsetninger for kunne prestere på sjø, noe som i stor grad er avhengig av å finne optimalt utsettstidspunkt.
Tidligere har settefiskprodusenter på Færøyene ifølge Pharmaq Analytiq sendt SmoltVision-prøver til selskapet sitt laboratorium i Bergen for analysering.
- Vi ønsker å imøtekomme våre kunder sitt ønske om et lokalt tilbud for å analysere SmoltVision-prøver på Færøyene. Det er et stort fokus på god og robust smolt i alle markeder, og vi er glad for å kunne være med å bidra med et viktig verktøy for å gi kunne gi fisken en optimal start på sitt liv i sjøfasen, sier Elise Hjelle som er produktsjef for SmoltVision i Pharmaq Analytiq.
Selskapet Heilsufrøðiliga Starvsstovan legger til at de har i snart 3 år hatt et godt samarbeid med Pharmaq Analytiq på histologiske undersøkelser i sykdomsutredning av oppdrettsfisk.
- Med samarbeidet ønsker vi å styrke vårt tilbud av analyser til gagn for oppdretterne på Færøyene, sier Debes H. Christiansen, leder av patologisk avdeling hos Heilsufrøðiliga Starvsstovan.