Reduserer smoltutsettet grunnet lus
- Smoltutsettet i år tar vi noe ned inntil vi har bedre kontroll på lusa, forteller Odd Strøm daglig leder i Nova Sea.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Strøm oppsummerer produksjonsåret 2015, som et år med store variasjoner.
- Året startet med en vinter med lite lus og en matfiskproduksjon «på skinner». Et utfordrende andre halvår med hardt arbeid for å holde lusetallene nede og samtidig ivareta god produksjon og fiskevelferd. Jeg synes vi har lyktes rimelig godt med det også. Det er etablert betydelig bedre kapasitet i 2015 både internt og eksternt på bekjempelse av lus, forteller han.
Den daglige lederen viser også til at de investerte i et ekstra hjelpemiddel mot lus, ved å kjøpe en lusespyler.
- På den forebyggende siden er det viktig å se at oppdrett av rognkjeks på Lovund begynner å ta god form, samtidig som vi sammen med våre partnere på rensefisk startet bygging av Namdal Rensefisk i fjor, forklarer han til kyst.no.
Betydelig tapt slaktevolum
Strøm opplyser så at selskapet i høsten 2014 sanerte en lokalitet med 950 000 stykk 14GV fisk på grunn av påvist PD.
- Dette medførte et betydelig tapt slaktevolum for oss i fjor og høyere kostnader. Det er likevel mer positivt å se at PD ikke har fått videre fotfeste i vår region. Utover så har jo året gitt en formidabel prisfest på laksen, konstaterer han.
På tross av PD ble fjoråret likevel et normalår for bedriften målt i slaktevolum.
- Bortfall i volum knyttet til PD-sanering ble delvis kompenser av økt slakting på 14GH. Sistnevnte blant annet som følge av lus. Produksjon og slaktevolumet for inneværende år forventes å være på samme nivå som fjoråret, men smoltutsettet i år tar vi noe ned inntil vi har bedre kontroll på lusa, forklarer han.
Han viser også til at Helgeland har klart å holde en grei status på sykdom.
- Med hurtig uttak av de relativt få sykdomstilfeller som har vært. Det regner jeg med skjer også i det tilfellet vi har i vår region nå. Risiko for ILA og PD vil alltid være tilstede så gode holdninger, overvåking og samarbeid på fiskehelse er sentralt, mener han.
Utfordringer på sysselsetting
Hovedutfordringen i 2016 påpeker han er lus og fiskevelferd. Men også at markedet lider av for lav lakseproduksjon «world wide», samt høye priser .
- Høye priser over tid kan nok dempe etterspørselen noe, samt svekke tilliten til norsk lakseoppdrett hos våre kunder. Det er mange som har investert mye i å bygge solide forutsigbare salgskanaler for laksen til fordel for andre matvarer, de må vi ha med oss videre, sier han.
- Det ligger også en stor utfordring i å fortløpende justere vår sjøproduksjon slik at vi har kontinuerlig drift og sysselsetting i slakteri og filetproduksjon. Sysselsettingen i vårt selskap skal vi tilstrebe oss å holde. Tidene blir imidlertid mer uforutsigbar også på dette området, legger han til.
Nytt smoltanlegg og videre vekst
I 2016 ferdigstiller selskapet, sammen med medeiere et nytt storsmoltanlegg i Rødøy.
- Fra våren 2017 vil vi således ha god tilgang på smolt over 200 gram. Vi tar også i bruk nye hjelpemidler i lusekampen, herunder Thermolicer, og gjør våre anlegg enda mer rasjonelle for optimalisering av driften, sier Strøm til kyst.no.
- Jeg tror ikke på vekst i nær fremtid. Til det mangler vi gode nok politiske rammebetingelser og aksept. Dagens luseregime med kontinuerlig behandling innebærer særdeles krevende og risikofylte arbeidsoperasjoner for både folk og fisk, med påfølgende usikre resultat. Jeg mener det er vanskelig å søke vekst på slike premisser.
Strøm viser så til at det til daglig jobbes veldig godt i næringen og fra leverandører på forebyggende løsninger som i sum vil bringe oss videre mot bedre produksjonsbetingelser.