Oppdrettslaks på markedet i Sør-Korea.

Nye nasjonale kostråd: Spis mer fisk og sjømat

Helsedirektoratet vil ha nordmenn til å spise mer fisk, og oppfordrer til å velge dette flere ganger i uken. - Minst 200 gram bør være fet fisk som laks og ørret, makrell og sild, skriver de. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag la Helsedirektoratet frem sine splitter nye råd for hva man bør spise mer og mindre av.  Kostrådene har til hensikt å bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer.

Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, presenterte kostrådene på Arendalsuka, der hun blant annet sa at man bør velge oftere fisk og sjømat, og spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

Direktoratet skriver at man bør velge fisk og sjømat til middag to til tre ganger i uken og gjerne som pålegg.

- Bruk bønner, linser og erter som middag eller som tilbehør. Fisk og sjømat, bønner, linser, erter, egg og rent kjøtt er gode kilder til flere viktige næringsstoffer. Begrens rødt kjøtt og spis minst mulig bearbeidede produkter av rødt og hvitt kjøtt.

Velg høy andel fisk

Anbefalt inntak av fisk er 300–450 gram hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild.

- Varier mellom disse og mager fisk som torsk, sei og hyse. Mengden gjelder spiseklart produkt. 

Fisk i fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og fiskepålegg, regnes også med i anbefalingen. 

- Velg produkter med høy andel fisk og lite salt. Sjømat som skalldyr og skjell kan gjerne inngå i et sunt og variert kosthold, selv om det ikke inngår i mengdeanbefalingen for fisk, påpeker de.