Henning Beltestad. Foto: Therese Soltveit.

Lerøy har styrket sin markedsposisjon – omsatte for 13,5 milliarder

- Aktivitetsnivået i 2015 har vært høyt. Vi har styrket vår markedsposisjon, og videreutviklet viktige relasjoner på kunde- og leverandørsiden. Omsetningen for året endte på 13,5 milliarder, en økning på nesten 1 milliard sammenlignet med 2014, og det høyeste i konsernets historie, opplyser Henning Beltestad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er gledelig å se at vi fortsatt, som de 25 foregående årene, klarer å skape vekst. Jeg blir stadig positivt overrasket over hvor sterk etterspørselen etter sjømat er. Det gjør meg optimistisk med tanke på konsernets posisjon for fremtiden, skriver han i Lerøy Seafoods årsrapport.

Hele hans kommentar er gjengitt under:

Lerøy Seafood Group ASA er et helintegrert selskap som kontrollerer hele verdikjeden fra egg til ferdig produkt helt ut til sluttkunde. Dette gir oss unike muligheter til selv å kunne påvirke utviklingen i verdikjeden samt kategorien laks og ørret i samarbeid med sentrale sluttkunder over hele verden. Det er vår evne til kontinuerlig forbedring, effektivisering, innovasjon og utvikling av bærekraftige løsninger gjennom hele verdikjeden som bestemmer hvilken utvikling selskapet kommer til å ha i fremtiden. Vi skal fortsette å jobbe knallhardt for den positive utviklingen av konsernets markedsposisjon.

Utfordrende år

Samtidig har 2015 vært et utfordrende år. Driftsresultatet i 2015 er lavere enn i 2014, med en nedgang fra 1,788 millioner til 1,380 millioner i 2015. Mye av forklaringen for nedgangen er økte kostnader i produksjonen av laks og ørret. Dette bekymrer meg. Jeg har stor tro på tiltakene vi har iverksatt, og det er et hovedfokus å få snudd kostnadsutviklingen i 2016. En annen bekymring som har vokst i 2015 er manglende vekstutsikter i norsk havbruksnæring. Vi kommer ikke til å ha vekst i norsk produksjon i perioden fra 2012- 2018, og man kan sette spørsmål ved utsiktene også etter dette. Det ligger et enormt potensiale i varig verdiskapning i den globale etterspørselsveksten etter sjø- mat, og det er viktig at det legges til rette for at denne verdiskapningen kan skje i Norge og ikke bare i andre regioner.

Lerøy er i dag inndelt i tre driftssegmenter med totalt 2 527 ansatte fordelt på 1 252 i havbruk, 506 i VAP og 759 i salg og distribusjon. Alle disse enhetene har vokst betydelig de siste årene.

Havbruk

Lerøy Seafood Group er verdens nest største produsent av atlantisk laks og ørret med en total produksjon i 2015 på 158 000 tonn, noe som er på samme nivå som i 2014. Rammevilkårene for produksjon av laks og ørret i Norge blir stadig strengere. Det tar tid å tilpasse seg, og det jobber vi knallhardt med. Vekstutsiktene til norsk havbruksnæring har aldri vært svakere. Det er et betydelig potensiale i å skape verdier i den globale etterspørselsveksten etter laks og ørret. Det er ekstremt viktig at det politisk legges til rette for at også Norge kan ta del i denne verdiskapningen. Norge har den mest bærekraftige lakseproduksjonen i verden.

Konsernsjef Henning Beltestad & Sjur Malm, under andre kvartalspresentasjon for Lerøy i fjor. Foto: Therese Soltveit.

Strenge krav

Vi har de strengeste myndighetskravene til hvordan produksjonen skal gjennomføres. Fjerning av fôrkvotene og innføring av det såkalte MTB-regimet i 2005 var fremtidsrettet og godt politisk arbeid. Vi trenger flere slike fremtidsrettede tiltak som kan stimulere til økt verdiskaping. Kysten av Norge er som skapt for havbruk og er særlig egnet for produksjon av atlantisk laks og regnbueørret.

Sammenlignet med annen produksjon av protein er havbruksnæringen en svært arealeffektiv og miljømessig konkurransedyktig matproduksjon globalt sett.

Det er selvsagt i sjømatnæringens største interesse at havbruksvirksomheten drives bærekraftig. Det må i tillegg være i samfunnets interesse at havbruksnæringen i likhet med andre næringer blir vurdert ut fra et helhetssyn når det gjelder bærekraft, og at både økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft legges til grunn når fremtidig vekst skal vurderes. Fra år 2000 frem til i dag har havbruksnæringen i Norge nesten halvert antall lokaliteter i bruk, samtidig som produksjonen av laks er nær doblet.

Større, men færre

Overgangen til færre og større lokaliteter plassert på mer egnede steder har ført til en betydelig reduksjon i arealbruk per kilo produsert fisk, samtidig som man har oppnådd betydelige miljøgevinster.

I dag benytter norsk havbruksnæring så lite som en halv prosent av kystarealene innenfor grunnlinjen. Samtidig opplever vi at arealtilgangen er en av de største begrensningene for fremtidig vekst i næringen. For meg er det nesten ubegripelig at Norge er kommet i en slik situasjon. Når Stortinget og regjeringen beslutter årlige tildelinger av MTB eller konsesjoner, er det avgjørende at kommunene følger opp med å avsette areal til dette.

Ringvirkningsanalysen utgitt av Nofima i desember 2014 viser at norsk havbruksnæring kjøpte varer og tjenester i Norge for 34,3 milliarder kroner og skaffet landet 42 milliarder kroner i eksportinntekter. I 2015 har disse beløpene økt betydelig. Fremtidens havbruksnæring vil utvikle seg konstant i retning av enda mer areal- og miljøeffektive løsninger. Samtidig vil det vokse frem konsepter hvor multitrofisk akvakultur (IMTA) vil kombinere dagens arter med produksjon av alger og blåskjell, og man vil bli i stand til å dyrke marint protein til både humant konsum og til havbruk. Vårt samarbeid med Bellona gjennom Ocean Forest er et godt eksempel på dette.

Hedrer kollega

Det er dessverre også en tragisk og ulykkelig hendelse som har preget oss i året. Den 31. august 2015 skjedde det som ikke skal skje. Vår kollega Frode Pletten mistet livet i en arbeidsulykke ved vårt anlegg på Ålforo i Fitjar. Frode var en meget kompetent og høyt respektert kollega med stor arbeidskapasitet og arbeidsvilje. Han var en humørspreder og en god medspiller for alle sine nære kolleger. Frode vil bli savnet som arbeidskamerat og venn.

VAP Lerøy har de siste årene investert betydelig i dette segmentet. Det er da gledelig at 2015 er det beste året vi har hatt – med tanke på både volum, omsetning og inntjening. VAP består i dag av fire fabrikker med god spredning i produktutvalg, markeder og segmenter. Jeg mener at vi med dagens struktur har et meget godt utgangspunkt for fortsatt vekst innenfor denne kategorien. I fremtiden vil fokus på innovasjon, effektivisering, teknologiutvikling, automatisering, produksjon og salg av høykvalitetsprodukter være avgjørende for vår konkurransekraft og fremtidige vekst. En av de største utfordringene vi står overfor her, er varierende råvaretilgang gjennom året. For at vi skal kunne optimalisere og gi alle våre ansatte en forutsigbar hverdag, er det avgjørende at vi får større stabilitet i produksjonen av laks og ørret gjennom året. En mer fleksibel MTB-ordning vil bidra til en slik stabilitet.

Salg og distribusjon

Lerøy er mye mer enn bare laks og ørret. Gjennom vårt etterhvert omfattende distribusjonsnettverk selger, produserer, pakker og distribuerer Lerøy et betydelig volum av alle typer sjømat. Vi er blitt et av verdens største sjømatkonsern med hovedfokus på omsetning av fersk sjømat. Vi har hatt en fantastisk utvikling innen dette segmentet.Dette skyldes ikke bare nye investeringer i distribusjonsanlegg ulike steder i Europa, men også dyktige og motiverte ansatte som jobber hardt for å sikre at våre kunder får fersk sjømat levert hver eneste dag.

Lerøy jobber målrettet med investeringer i nye markeder for å øke etterspørselen etter sjømat fra Lerøy ytterligere. Ting tar tid, men målrettet arbeid gir resultater. Vi har vist over tid at vi evner å utvikle sjømatkategorien gjennom sterkt pågangsmot, innovasjon og nytenkning. Det vil vi fortsette med.

Til slutt vil jeg takke alle ansatte og samarbeidspartnere for innsatsen i 2015, skriver Henning Beltestad i selskapets årsrapport.