Elever fra Herøy vgs vant «Ringer av vann»
Over 1 000 elever fra ulike fagretninger i videregående opplæring i ti av landets fylker deltok høsten 2017 på marine innovasjonscamper i regi av Sett Sjøbein og organisasjonen Ungt Entreprenørskap. Fra hvert fylke ble det kåret en fylkesvinner som gikk videre til en nasjonal finale, der laget fra Møre og Romsdal vant.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
«Sander & Co» fra Herøy Vgs, som representerte Møre og Romsdal i den nasjonale finalen for «Ringer av vann – Sjømat for fremtiden», gikk helt til topps i konkurransen. Deres løsningsforslag går ut på å kombinere et oppdrettsanlegg der det lever både sjøpølser, tang og tare, melder Sett Sjøbein i en pressemelding.
Vinnerlaget bestod av: Elin Myklebust, Sander Dimmen, Sander Farstad, Sander Nærø og Sander Wefring.
Juryen som hadde stemt frem vinnerlaget mener at forretningsidéen både kan gi økt verdiskapning og flere arbeidsplasser, ved å legge grunnlag for en innovativ produktutvikling av en uutnytta ressurs gjennom en kontrollert prosess mellom flora og fauna.
Får vist frem sjømatnæringen
I 2017 eksporterte Norge sjømat for 94,4 milliarder kroner. Dette gjør sjømat til en av våre viktigste eksportartikler. Til tross for dette har de unge lite kunnskap om bransjen og yrkesmulighetene den tilbyr.
Sett Sjøbein er et nasjonalt rekrutterings- og kompetansesamarbeid som har som oppgave å synliggjøre sjømatnæringen overfor ungdom. Målet med innovasjonscampene er at flere unge får øynene opp for sjømatnæringen og hvilke muligheter som finnes. Gjennom samarbeidet med Ungt Entreprenørskap har sjømatnæringen en unik mulighet til å spre oppdatert kunnskap og vekke interessen for næringen hos de unge.
Utfordret elevene
Sett Sjøbein utfordret elevene i å tenke nytt og kreativt på vegne av næringen og ville ha forslag til hvordan sjømatnæringen kan utnytte sitt potensiale bedre for å gi økt verdiskapning og flere arbeidsplasser med utgangspunkt i ressurser fra havet og innsjøer. I løpet av innovasjonscampene jobbet elever fra Hedmark, Vestfold, Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms, og Finnmark med om lag 200 ideer, hvorav det ble kåret et vinnerlag fra hvert fylke.
Nasjonal finale
De smarte ungdommene fikk mulighet til å jobbe mer med løsningsforslagene sine. 10-12. januar møttes fylkesvinnerne, 44 elever sammen med sine lærere, i Stavanger for å delta i en nasjonal finale.
I Stavanger fikk elevene mer kunnskap om sjømatnæringen, blant annet ved bedriftsbesøk til «Fisketorget» som består av en fiskebutikk og restaurant, og til Skretting som er en av verdens ledende og største produsenter av fôr til havbruksnæringen, før de med hjelp av veiledere fra ulike deler av næringen jobbet med å videreutvikle ideene sine fra fylkeskonkurransene.
- Elevene fikk i oppdrag å levere en forretningsplan som tydeliggjorde:
- Forretningskonseptet (hva, hvorfor og hvordan)
- Hvordan løsningen bidrar til økt verdiskaping for sjømatnæringen
- Kunnskap om yrker og bedriftsmuligheter i sjømatnæringen
- Hvordan løsningsforslaget kan bli til en ungdomsbedrift (UB)
- Elevene måtte også lage en presentasjon og en kort video som forklarer løsningskonseptet
Etter å ha fått presentert alle bidragene fra de ti deltakende lagene innstilte finalejuryen tre grupper som gikk videre til en superfinale. Gruppene fikk fremføre sine løsninger på scenen foran deltakere på et arrangement i regi av «Det Norske Måltid» som så fikk ansvaret for å kåre vinnerlaget. «Sander & Co» fra Herøy Vgs i Møre og Romsdal fikk flest stemmer av de 126 deltakerne i avstemmingen og gikk til topps i sluttrunden.
Herøy-elevene hadde laget en flott video med innsalg av vinnerforslaget, og den kan sees her!
Gruppene «Senjakassen» fra Senja Vgs i Troms og «Lazer Lice» fra Rogaland var de to andre lagene som kom til superfinalen.
Elevene imponerte juryen
Hovedsponsor for den nasjonale finalen var Stiftelsen Nor-Fishing. -Stiftelsen ønsker å støtte ulike tiltak som bidrar til oppmerksomhet og rekruttering til sjømatnæringene. «Ringer av vann» er derfor et naturlig prosjekt for oss å være med på sier styreleder i stiftelsen, Liv Holmefjord.
- Det er utrolig inspirerende å møte unge med spennende ideer, og ikke minst entusiasme og pågangsmot. Det lover godt for framtidens sjømatnæring sier Holmefjord som også var leder for finalejuryen.
Med seg i juryen hadde hun:
- Minnah F. Haniffa, Entreprenørsenteret- Universitetet i Stavanger
- Joakim Wikström, Hrogn
- Cathrine Hermansen, Fredrik Hermansens minnefond
- Britt Elisabeth Fossdal, Designkokken