Norsafe Academy holder ulike kurs for offshore- og havbruksnæringen. Foto: Norsafe Academy.

Ønsker innspill til sikkerhetsopplæring for havbruksnæringen

I Kvinnherad har Norsafe Academy gjennomført flere sikkerhetskurs for små og store havbruksaktører. Nå ønsker de tilbakemeldinger før nye runder med kurs starter opp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Malin Tvedt (27) salg- og service koordinator i Norsafe Academy sier til kyst.no at interessen for de nyetablerte havbruskskursene de holder i Kvinnherad er stor.

- Til nå har vi kurset cirka 130 personer bare fra desember 2016, blant disse er, Marine Harvest, Alsaker Fjordbruk, Lingalaks, Bolaks med flere, sier hun fornøyd.

Malin Tvedt jobber i Norsafe Academy, som det siste halvåret har virkelig satset på sikkerhetskurs til havbruksnæringen. Foto: Norsafe.

Norsafe Academy holder til på Løfallstrand i Sunnhordland, og ble etablert i 2015. Selskapet spesialiserer seg innen livbåter og kursvirksomhet for offshore næringen, og nå også for havbruksnæringen.

Les også: Sikkerhet fra offshore til oppdrett

Hun sier at de planlegger flere kurs så lenge det er etterspørsel.

- Vi vet at det er flere i havbruksnæringen som fortsatt må gjennomføre kurs.

Fokuserer på virkelighetsnær opplæring

Relatert til havbruk er det Grunnleggende sikkerhetskurs (IMO50) og ROC Grunnleggende som det er størst pågang på, ifølge Tvedt.

- Det viktigste de lærer er grunnleggende sikkerhet rundt de forskjellige faremomentene som brann, sjøredning, førstehjelp osv. basert på fagplanen. Det som kanskje skiller oss fra andre kursleverandører er at der vi kan bruke praksis gjør vi det.

Norsafe Academy har fokus på at det er viktig at kursdeltakerne er trygge i de ulike situasjonene, at de føler de mestrer utfordringene, og får prøve selv.

- Vi prøver å unngå læring gjennom å være tilskuer. Virkelighetsnær opplæring på reelt utstyr er sentralt hos oss, ROC kurset kjøres eksempelvis på ekte radioutstyr, påpeker 27-åringen.

Les også: Stor interesse for regelverkskurs – Folk kommer helt fra Alta

Ønsker tilbakemeldinger fra næringen

Tvedt mener det er nok en litt generell oppfatning i næringen at kursene er for omfattende i forhold til de daglige arbeidsoppgavene som utføres.

- Dette har ikke vi noen myndighet til å mene noe om, vi er pålagt å følge fagplanen til Sjøfartsdirektoratet. Men vi har fått bistand fra Norsk Forskningsråd til å utvikle nye og mer spesifikke kurs, myntet på denne næringen konkret. I den forbindelse ønsker vi å ta med så mange erfaringer og tilbakemeldinger fra våre kunder som mulig, for å videre tilrettelegge for relevante kurs som øker sikkerheten i de faktiske prosessene og operasjonene som utføres i det daglige.

- Her trenger vi som nevnt all den "input" vi kan få, før vi håper å kunne presentere et solid materiale som er opp til Sjøfartsdirektoratet å vurdere og evaluere videre, sier hun avslutningsvis.

Opplæringen de holder er i dag godkjent av Sjøfartsdirektoratet og Norsk Olje og gass.

Her prøver mannskapet å redde en røkter som har falt i sjøen. Foto: Norsafe Academy.