Avskjær fra laks kan bl.a. brukes til å lage proteinhydrolysat, som igjen kan ha gunstig helseeffekt.

Proteinhydrolysat fra laks bedret kognitiv svekkelse

I en vitenskapelig artikkel har forskere fra bla Hofseth BioCare vist at proteinhydrolysat fra atlantisk laks forbedrer aldersrelatert nevroinflammasjon og kognitiv svekkelse hos rotter.

Publisert

Forskerne fra det Ålesundsbaserte selskapet Hofseth BioCare har samarbeidet med forskere fra «Shanxi Medical University» i millionbyen Taiyuan i Kina og artikkelen er publisert i International Journal of Biological Macromolecules.

Forskerne skriver i artikkelen at ettersom den globale befolkningen eldes, har kognitiv svekkelse hos eldre fått økende oppmerksomhet innen folkehelse, noe som understreker det akutte behovet for effektive intervensjonsstrategier.

Lakseproteinhydrolysat (SPH) inneholder en rekke potensielt bioaktive peptider, utvunnet gjennom hydrolyse av ferskt lakseprotein

In vitro-studier har vist at SPH har kraftige antioksidant- og blodsukkerregulerende effekter.

Tidligere forskning utført av de samme forskerne som står bak denne artikkelen har vist at SPH har antiinflammatoriske, antioksidative og immunmodulerende egenskaper, og at det kan redusere gastrointestinal inflammasjon i en musemodell for kolitt.

Effekten av SPH på hjernealdring er imidlertid ikke tidligere rapportert. Denne studien hadde som mål å undersøke om SPH kan korrigere aldersrelaterte forstyrrelser i tarmmikrobiota og forbedre kognitiv funksjon hos eldre rotter.

Hofseth BioCare ASA (OSE: HBC) er et norsk foretak som produserer kosttilskudd av restprodukter fra sjømatindustrien. Selskapet ble etablert i 2009, og har hovedkontor i Ålesund. Selskapet har vært notert på Oslo Børs siden 2011. Hofseth BioCare har utviklet en produksjonsteknologi som gjør det mulig å utvinne protein, kalsium og olje utvunnet fra fiskeavskjær. Foretaket har siden starten hatt egen fabrikk på Midsund i Molde, der det produseres kosttilskudd av fiskeavskjær fra laks.

Tarmmikrobiota og kognitiv svekkelse

Studien omtalt undersøkte virkningen av lakseproteinhydrolysat (SPH) på tarmmikrobiota og kognitiv svekkelse hos eldre rotter.

I løpet av åtte uker ble eldre rotter behandlet med SPH, noe som resulterte i betydelige forbedringer i kognitiv funksjon, påvist gjennom oppmerksomhetstester og labyrint-øvelser.

SPH modulerte bl.a. såkalt mikroglial aktivering i hjerneavsnittet hippocampus,

RT-PCR-analyser viste også en nedgang i proinflammatoriske cytokiner og en økning i antiinflammatoriske cytokiner, noe som tyder på redusert nevroinflammasjon.

Betydningen av tarmmikrobiota i aldringsprosessen har fått økende oppmerksomhet. Flere studier på både mennesker og dyr har vist at eldre individer har en betydelig annerledes mikrobiell sammensetning enn yngre motparter.

Dyreforsøk har vist at transplantasjon av fekal mikrobiota fra eldre gnagere til yngre individer forstyrrer tarmens mikrobiota hos de yngre, noe som fører til kognitiv svekkelse. Omvendt har overføring av mikrobiota fra yngre mus til eldre resultert i forbedret kognitiv funksjon hos de eldre dyrene.

Derfor var det for forskerne svært interessant at man avdekket at SPH endret tarmmikrobiotaen ved å øke andelen av enkelte typer bakterier, mens andre igjen ble redusert

SPH økte også konsentrasjonen av visse kortkjedede fettsyrer hos de eldre rottene.

– Studien gir dermed overbevisende bevis for at SPH kan være en funksjonell matvare med potensial til å motvirke aldersrelatert kognitiv svekkelse, skriver forskerne.

Les den vitenskapelige artikkelen her.

Proteinhydrolysat

Proteinhydrolysat er et produkt som dannes ved enzymatisk nedbrytning (hydrolyse) av proteiner til mindre peptider og frie aminosyrer. Denne prosessen etterlikner den naturlige nedbrytningen av proteiner i kroppen og kan gjøre proteinene lettere fordøyelige og mer biotilgjengelige.

Proteinhydrolysat fremstilles ved å bruke enzymer eller syrer for å bryte ned proteinene. Enzymatisk hydrolyse er den mest brukte metoden, da den gir mer kontrollert nedbrytning og bevarer de bioaktive egenskapene til peptidene.

Fordeler med proteinhydrolysat

  1. Rask absorpsjon – De mindre peptidene og aminosyrene absorberes lettere i tarmen, noe som gjør dem gunstige for idrettsutøvere og personer med fordøyelsesproblemer.
  2. Bioaktive egenskaper – Mange peptider i proteinhydrolysat har antioksidative, immunmodulerende eller antiinflammatoriske effekter.
  3. Bedre toleranse – Hydrolyserte proteiner kan være lettere å fordøye for personer med allergier eller intoleranse, f.eks. laktoseintoleranse (som i hydrolysert myseprotein).
  4. Forbedret smak og funksjonalitet – Brukes i næringsmidler for å gi bedre løselighet og konsistens, spesielt i sportsernæring og medisinske produkter.

Kilde: ChatGPT, gjennomgått av journalist