Hofseths lokasjon på Urdaneset var en av tre lokaliteter Mattilsynet besøkte under revisjonen.

Mattilsynet fant avvik hos oppdretter

Etter revisjon hos Hofseth avdekket Mattilsynet to avvik ifra regelverket og to områder med rom for forbedring.

Mattilsynet har avdekket flere avvik og forbedringspunkter knyttet til biosikkerhet og fiskevelferd etter en omfattende revisjon av Hofseth Aqua AS og Hofseth Sea Farming AS.

Revisjonen, som ble gjennomført fra 14. januar til 14. februar 2025, hadde som mål å undersøke selskapenes risikostyring og internkontroll i forbindelse med avlusing av oppdrettsfisk. 

Den besto blant annet av en dokumentgjennomgang, intervju med ledelsen og verifikasjonstilsyn på tre lokaliteter.

Ifølge den endelige revisjonsrapporten ble det funnet to konkrete avvik fra regelverket samt to områder med forbedringspotensial.

Mangler i risikostyring og avvikshåndtering

Mattilsynet påpeker i sin rapport at Hofseth har mangler knyttet til kartlegging av farer og risiko. Selskapet kan ikke vise hvordan planer og tiltak utarbeides for å redusere risikoen i produksjonen. Blant annet ble det avdekket manglende risikovurderinger for ulike avlusingsmetoder og uklare prosedyrer for håndtering av fisk.

Videre fremkommer det at avvikshåndteringen er mangelfull. Ifølge rapporten er det uklart hvordan selskapet sikrer kvalitet i avviksbehandling, og det mangler systematisk læring på tvers av organisasjonen.

Utfordringer med biosikkerhet og fiskevelferd

Revisjonen avdekket to forbedringspunkt knyttet til mål og delmål, og til internkontroll. 

Den fant svakheter i selskapets biosikkerhetsplaner, som ifølge Mattilsynet ikke vurderer lokalitetsspesifikke risikoforhold i tilstrekkelig grad.

Når det gjelder fiskevelferd, peker rapporten på mangelfull oppfølging av fiskens tilstand etter avlusing. Det ble blant annet avdekket at velferdsindikatorer som sårutvikling og stressnivåer ikke ble brukt systematisk i beslutningsgrunnlaget.

Krever tiltak

Mattilsynet har bedt Hofseth om en redegjørelse for hvordan de planlegger å rette opp avvikene, inkludert en tidfestet plan for implementering, innen 15. april 2025.

Mattilsynet understreker at god risikostyring og internkontroll er avgjørende for å sikre bærekraftig drift og ivaretakelse av både dyrevelferd og biosikkerhet i oppdrettsnæringen.