
Ønsker flere av disse prosjektene - og sier nei til ny miljøordning
En bred allianse av miljø- og friluftsorganisasjoner råder regjeringen til å skrote forslaget om bruk av nedjustert kapasitet på særskilte miljøvilkår.
De mener ordningen i sin nåværende form bryter med Stortingets bestilling og vil forverre situasjonen for villaks og kystmiljø.
Høringssvaret er sendt på vegne av Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund, WWF Verdens naturfond, BirdLife, Reddvillaksen, SalmonCamera, Natur og Ungdom, Norsk Friluftsliv, Sabima, Norges Bondelag og Naturvernforbundet.
– Ikke i tråd med Stortinget eller forskningen
Organisasjonene viser til at forslaget verken følger opp Havbruksutvalgets anbefalinger eller Stortingets vedtak om å innføre en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning. De peker på at forslaget mangler krav om reell utslippsreduksjon, og at det kan undergrave arbeidet med å redusere lakseluspåvirkning og rømming.
– Dette er i praksis en grønnvasking av kapasitetsøkning, skriver organisasjonene.
De viser til at forslaget gir mulighet for økt biomasse i nye nullutslippsanlegg, men uten at det stilles krav om å redusere produksjonen i åpne merder. Dermed kan det totale miljøavtrykket faktisk øke, selv om nye anlegg tas i bruk.
Nullutslipp må være kravet
Organisasjonene mener at ordningen kun bør gjelde nullutslippsanlegg – definert som anlegg uten utslipp av lakseluslarver eller lakselusegg, uten rømming og med oppsamling av slam og næringssalter.
De foreslår at oppdrettsselskaper som tar i bruk nedjustert kapasitet, samtidig pålegges å konvertere tilsvarende MTB fra åpne merder til nullutslippsanlegg. Denne «miljø-MTB»-en bør være bundet til samme produksjonsområde, og produksjonen må være fullstendig adskilt fra eksisterende drift i åpne anlegg.
– Vil ikke redusere lusepresset
Forslaget får også kritikk for å ikke inneholde krav som faktisk reduserer lusepresset på oppdretts- og villfisk. Organisasjonene viser til rapporter fra Ekspertgruppen for trafikklyssystemet, som dokumenterer at kun tre av 13 produksjonsområder hadde lav lakseluspåvirkning i 2024.
– Dette viser at hele kysten er i ferd med å vippe over i gult eller rødt trafikklys, skriver de.
Vil ha strengere krav og bedre styring
De mener at dersom man faktisk skal oppnå miljøforbedring, må ordningen kombinere krav om nullutslipp med bedre styring av hvor og hvordan produksjonen skjer. De er kritiske til at nedjustert kapasitet i røde områder kan brukes i helt andre produksjonsområder uten at det stilles miljøkrav der.
Det etterlyses også bedre offentlig dokumentasjon av driftsform på lokalitetene, og en slutt på det de kaller «miljøpolitisk usikkerhet».
Organisasjonene konkluderer med at den foreslåtte ordningen ikke kan innføres slik den er. De krever en ny ordning som faktisk bidrar til å redusere miljøavtrykket, styrke villaksen og fremme reell nullutslippsteknologi i tråd med Stortingets vedtak.
Høringssvaret er signert av ledere og generalsekretærer i elleve nasjonale organisasjoner innen natur, friluftsliv og bærekraftig forvaltning.
På vegne av organisasjonene:
Torfinn Evensen, Generalsekretær, Norske Lakseelver (sign.)Siri Parmann, Fagsjef, Norges Jeger- og Fiskerforbund (sign.)Truls Gulowsen, Leder, Naturvernforbundet (sign.)Karoline Andaur, Generalsekretær, WWF Verdens naturfond (sign.)Jens Olav Flekke, Styreleder Reddvillaksen (sign.)Sigrid Hoddevik Losnegård, Leder, Natur og Ungdom (sign.)Rune Jensen, Styreleder SalmonCamera (sign.)Kjetil Solbakken, Generalsekretær, BirdLife (sign.)Hans Erik Lerkelund, Fagsjef, Norsk Friluftsliv (sign.)Einar Wilhelmsen, Generalsekretær, Sabima (sign.)Sigrid Hjørnegård, Generalsekretær, Norges Bondelag (sign.).