- Pumpene som sparer penger
Både egg, tomater og GoPro-kamera glir harmløst gjennom når MMC First Process tester ny pumpeteknologi. – Her ligger det store penger å spare, sier salgssjefen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det gjelder å være miljøbevisst og tenke grønt, og dette er en oppgave MMC First Process ikke tar lett på.
Effektiv teknologi
Pumpen som i disse dager testes for full maskin, er den eneste spiralpumpen på markedet med mulighet for suging. Den skal i følge salgssjefen til selskapet revolusjonere måten fisken blir håndtert på ved pelagiske anlegg.
- Skal vi pumpe store mengder vann til landbaserte oppdrett, er dette en veldig energieffektiv måte å frakte vann på. Et tradisjonelt anlegg bruker over 10 ganger mer effekt, så det er veldig energisparende. Grønn teknologi er veldig i vinden nå, sier Per-Arild Aamelfot som er salgssjef på landanlegg.
Et av de største fortrinnene med å bruke pumpen er at det kan holde lav temperatur på råstoffet helt til det blir pakket eller filetert.
- Får du råstoffet pakket mens temperaturen er 0 grader, vil du spare energi for å kjøle produktet. Det kan fort bli opp mot 6 til 7 grader, og det går veldig lang tid å kjøle ned produktet til 0 grader igjen, slik at det vil være en betydelig innsparing. Resultatet blir rett og slett et bedre produkt, sier han.
Bedre hygiene
På et tradisjonelt anlegg er det en krevende prosess å vaske transportbåndet som fisken fraktes på. Selskapet mener den nye pumpen i stor grad kan automatisere denne prosessen, og samtidig både skåne miljøet og spare tid for bedriftene som tar den i bruk. Når den har pumpet ferdig for dagen, kan en enkelt kjøre gjennom såpevann og la pumpen selv stå for vaskejobben.
- Vi synes det er “en drøm”. Ved tradisjonell rengjøring kan arbeidere stå og vaske to og tre dager på innsiden av transportbåndet uten at det blir rent. Det blir mye renere med den nye pumpen. Med tanke på hygiene og vask vil det være en ny hverdag, forteller Aamelfot.
Vellykket test i Liavåg
I over en og en halv sesong har MMC First Process, i samarbeid med Innovasjon Norge, FHF og Pelagia testet og videreutviklet pumpen i Liavåg. De har utviklet software og sørget for at mekanismen for mater ut til de ulike linjene fungerer optimalt. Det er sensitiv nivåføling på hver linje, slik at de mater på med fisk dersom en linje synker i nivå.
Både egg og tomater har blitt sendt gjennom pumpen uten skade under testrundene, og selskapet sier de nå skal sende et GoPro-kamera gjennom for å filme ferden. De starter nye testrunder ved Pelagia Måløy når nordsjøsilden kommer rundt 20 mai.
Etter at testene har vært vellykket satser de nå på å øke kapasiteten i fabrikken og ha en større produksjon. De er veldig optimistiske med tanke på teknologien, og de mener det beste salgsargumentet er å vise kundene at de holder det de har lovet og at alt fungerer i praksis.