ILA på Vestlandet - Vi mistenkte det aldri
Lingalaks fikk torsdag påvist ILA på en lokalitet i Kvinnherad kommune. - Selv om fisken var klinisk syk mistenkte vi aldri denne sykdommen, forteller Kjetil Hestad, samfunnskontakt i Lingalaks til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet fikk beskjeden om ILA etter at Pharmaq Analytiq AS gjennom A- prøve, påviste viruset.
- Vi har hatt mistanke om at fisken var syk da vi har sett økt dødelighet på den siden april. Vi har fulgt tett opp med fiskehelsetjenester siden da, men det var først i går at vi fikk ILA-påvisningen. Selv om fisken var klinisk syk mistenkte vi aldri denne sykdommen, forteller Kjetil Hestad til kyst.no
Ifølge samfunnskontakten ble det satt ut 208 847 smolt på lokaliteten i april 2016, og nå slaktes all fisken på lokaliteten grunnet sykdommen.
- Vi har tatt ut en god del av fisken allerede. Det er bare noen titalls tusen igjen. Fisken som står på lokaliteten er ikke slaktemoden. Den har en snittvekt på 2,7 kilo, opplyser han.
Ifølge Barentswatch ble det også påvist PD på lokaliteten i februar. Selskapet regner med å ha slaktet ut alt av fisk som gjenstår på lokaliteten over helgen.
- Store tap
Ifølge Hestad er fisken ikke vaksinert mot ILA, men med Alpha Ject Micro 6 og Compact PD. Hvordan sykdommen oppsto har de ikke konkludert noe på.
- Vi aner ikke hvor viruset kommer fra. Det håper vi å finne ut av. Det viktigste nå er at vi begrenser smitten så sykdommen ikke sprer seg, konstaterer han.
Les også: – Bekymringfullt med ILA igjen på Vestlandet
Hestad understreker at dette er en trist situasjon.
- Situasjonen medfører betydelige tap for selskapet, slår han fast, uten å ville tallfeste noe foreløpig.
Hvor settefisken opprinnelig kom fra, sier han ikke er naturlig for dem å gå ut med på dette tidspunkt.
Sist ILA ble påvist på Vestlandet var i mai 2015 på Bolaks sin stamfisklokalitet Nystølvågen cirka 20 km unna i luftlinje.