- Kan endelig levere slakteklar fisk igjen
Kvarøy Fiskeoppdrett har hatt en tung start på året, da Selsøyvik Havbruk fikk ILA, og deler av deres felles fisk gikk tapt. Men selskapet har brettet opp ermene, og går nå lettere tider i møte, med slakteklar fisk helt frem til mars neste år.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet skriver på sin Facebook-side : - Da er høstfisken klar til slakting. En fantastisk fisk som etter 13,5 måneder i sjøen er klar til slakting. Kjempe jobb av våre ansatte. Null kjemikalier, bare rognkjeks.
Daglig leder Alf-Gøran Knutsen sier til kyst.no at de har hatt en lang pause nå siden mars 2016.
- På grunn av ILA måtte vi ta en pause fra slakting i en del måneder, men nå har vi endelig fått laksen opp i riktig størrelse og klar til slakt igjen, sier Knutsen til kyst.no.
Fisken som nå slaktes fra lokaliteten Olvika ligger på fem kg, og ble satt ut i september i fjor, da den bare var bare 60 gram.
– Vi har gjort en god jobb med å omstille oss etter det som skjedde, nå har vi klart og bygd produksjonen opp gradvis til at vi nå er i full produksjon igjen. Vi skal slakte denne fisken helt frem til mars neste år, sier Knutsen.
Står på egne ben
Oppdretts-sjefen sier at selskapet nå har avsluttet sitt samarbeid med Selsøyvik Havbruk. Det gjør at de alene drifter nå fem konsesjoner etter de overtok Lofoten Aqua sin konsesjon tidligere i år.
Kvarøy Fiskeoppdrett er et tredjegenerasjonsselskap, som produserer det de omtaler som miljøvennlig laks, der store deler av fisken deres havner på det amerikanske markedet.
Selskapet har i år har opplevd en tøffere start enn normalt da tidligere samdriftspartneren Selsøyvik Havbruk i februar fikk ILA på sjølokaliteten Stangholmen i Rødøy kommune i Nordland. Ifølge Mattilsynet ligger den utsatte lokaliteten cirka fire km (nordvest) fra lokaliteten Ørnstolen, som fikk påvist ILA i midten av januar.
Les også: Klarte seg i over 20 år uten sykdom – så kom ILA
– Starten på året vårt ble tyngre enn først antatt. Selsøyvik Havbruk fikk ILA på fisken som de har hos seg og deler av denne tilhørte oss siden vi driver i samdrift, uttalte daglig leder Alf-Gøran Knutsen til kyst.no i mars.
Lykken har snudd
Han sier at hans ansatte har gjort en svært god jobb med fisken som de nå slakter ut, der de bruker nesten like mye tid på rognkjeksen som laksen.
- Vi har et stort fokus på fiskevelferden til både laksen og rognkjeksen, vi passer godt på at de begge spiser bra.
Rensefisken får de levert av Arctic Cleanerfish som de er deleier i.
Eksporten av fisken deres gjør de mye selv, men deler av fisken går også til eksportselskapet Polar Quality i Bodø, som Kvarøy også er medeier i.
- Dersom vi har mer fisk til overs, selger vi noe til Coast Seafood også, sier Knutsen.
Polar Quality-sjef Ole Kristian Kjellbakk sier til kyst.no at de er glad for å få Kvarøy-fisken tilbake i sortimentet deres, og ser frem til å selge mye av deres laks ut på markedet igjen.
Feiret 40 år i bransjen
På tross av tøff start i år, feiret Kvarøy Fiskeoppdrett nylig sitt 40 års jubileum, der 70 inviterte gjester var på plass på den vesle øya.
Arrangementet gikk over en helg, og fredagen bestod av båtdåp av flåte og fartøy samt underholdning og mat på kvelden.
- Gjestene våre fikk servert mat av Mo i Rana kokkeskole, der elever og lærere stod for maten hele helgen. Vi måtte faktisk sette opp et provisorisk containerkjøkken til de for vi hadde ikke stort nok kjøkken. Vi monterte også opp et stort telt der vi hadde god underholdning, og svigerfar Geir Olsen holdt et foredrag om utviklingen til Kvarøy og næringen, utdyper Knutsen.
Arne Hjeltnes hadde også ett innlegg om kysten og var konferansier under helgens begivenheter.
Se bilder fra festen under. Alle foto tilhører Kvarøy Fiskeoppdrett.