Illustrasjonsfoto av Måsøval hentet fra kvartalsrapport.

Mistanke om ILA på Måsøval-lokaliteter

På rutinemessig screeningprøver ble det funnet virus forenlig med ILA på lokalitetene Espnestaren og Måøydraga, begge lokalisert i Frøya kommune.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser selskapet i en melding mandag.

Måsøval skriver at det tas ut verifiseringsprøver som senere vil kunne fastslå mistanken. Selskapet forholder seg inntil videre til mistanken som om det er en påvisning, og har innført tiltak for å redusere smitte og har varslet relevante sektormyndigheter.

– En eventuell påvisning kan medføre tvungen utslakting av hele eller deler av anleggene, med en tidslinje som vil avhenge av sykdomsbilde, logistikk og kapasitet for utslakting. 

Reduserer guidingen

På lokaliteten Espnestaren står det pr. 11.08.24 totalt ca. 1.1 millioner fisk med en snittvekt på 3.4 kg WFE, mens det står totalt ca. 274.000 fisk med snittvekt 3.8 kg WFE på lokaliteten Måøydraga.

Espnestaren var opprinnelig planlagt utslaktet uke 50, mens Måøydraga var planlagt utslaktet uke 39. På Espnestaren tilhører deler av fisken Aquagen som har samlokalisert stamfisk på lokaliteten, Trøndelag fylkeskommune har også samlokalisert fisk på lokaliteten på en undervisningstillatelse som Måsøval drifter. Som følge av ILA mistanke reduseres slakteguiding for 2024 fra 27.000-28.000 tonn GWT til 26.500-27.500 GWT.