Taper 180 millioner på ILA-utbrudd- vil forandre regelverket
Etter ILA-mistanke ønsker daglig leder Tore Holand fra Midt Norsk Havbruk, forandring i regelverket for fiskesykdommer i området. - Vi i Nord-Trøndelag må slå i hjel fisk med PD for å verne Nord-Norge, men hvem skal verne Nord-Trøndelag?, spør han retorisk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det er på Midt Norsk Havbruk sin lokalitet i Eiterfjorden i Nærøy at det nylig fikk mistanke om ILA. Ifølge NRK beregner selskapet at tapet kan komme på 180 millioner kroner for selskapet og bedriftene i Namdal.
- Med dagens laksepriser går vi nesten i balanse. Tapet ligger først og fremst i tapt produksjon, sier Holand til kyst.no, og legger til at ILA-påvisningen fører til at de mister muligheten til å produsere 3000 tonn fisk.
Bør få ta igjen for slaktet fisk
Han mener løsningen på sykdomsrelatert-slakt burde være at alle som får "stamping out" burde fått rett til å ta igjen denne produksjonen med rullerende MTB i for eksempel 18 måneder.
- Dette ville føre til at næringen ville hatt en mer aktiv rolle i forhold til sykdomsbekjempelse. Vi i Nord-Trøndelag må slå i hjel fisk med PD for å verne Nord-Norge, men hvem skal verne Nord- Trøndelag?, spør han retorisk.
Han peker på at i Sør-Trøndelag får oppdrettere leve med PD og dermed utnytte tillatelsene.
- Det må jo da være rett og rimelig at Nord Trøndelag og Nord Norge også får denne muligheten.
I tillegg til PD-forvaltningen og nå mistanke om ILA , samtidig som det tidvis er høyt lusepress kan situasjonen bli vanskelig for oppdretterne i området.
Les også: Vil ha ny PD forvaltning tilpasset virkeligheten
Han forklarer at Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk bruker store ressurser på smittevern og arbeider kontinuerlig med «beste praksis» i forhold til dette
- Det er alltid en risiko for spredning av sykdom, men ILA spres sjeldent mellom anleggene dersom fisken slaktes hurtig ut.