Det er meldt om ILA-mistanke på lokalitetetene Drøno og Kviksholmen i Austevoll kommune. Nå slakter oppdrettsselskapene ut all fisken. Illustrasjonskart: Barentswatch.

Slakter ut all fisken grunnet ILA

Troland Lakseoppdrett slakter ut all fisken på lokaliteten Drøno grunnet ILA-mistanke. Det samme gjør Langøylaks på sin lokalitet Kviksholmen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det ble nylig meldt om ILA-mistanke ved Kviksholmen tilhørende Langøylaks AS og ved lokaliteten Drøno tilhørende Troland Lakseoppdrett AS i Austevoll kommune i Hordaland fylke.

Daglig leder Mons Eivind Troland i Troland Lakseoppdrett sier til Kyst.no at de nå er i gang med å slakte ut fisken på lokaliteten Drøno.

Mons Eivind Troland sier de nå slakter ut fisken på lokaliteten Drøno, grunnet høy dødelighet i den ene merden. Klikk for større bilde. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Vi har enda ikke fått bekreftet mistanken fra Mattilsynet og Veterinærinstiuttet. Men grunnet prøvetakinger sendt til Pharmaq er vi ganske sikre på at det er ILA. Grunnet høy dødelighet i den ene merden, velger vi å slakte ut all fisken nå, så det er vi i gang med, opplyser Troland-sjefen.  

Mistanken som ble funnet på lokaliteten bygger på kliniske symptomer, obduksjonsfunn samt positive analyseresultater (PCR).

Liten fisk

Troland sier det er 300 000 laks i størrelsen 2,7 kilo rund, og noe fisk på tre kilo som de nå slakter ut.

- Fisken er dessverre svært liten, noe som betyr at vi ikke får en spesielt god pris for den.

Brønnbåtene Isbjørn og Seihav har vært inne på lokaliteten og hentet fisk, viser informasjon hentet fra Barentswatch. 

Troland Lakseoppdrett AS:

  • Er basert i Austevoll kommune i Hordaland, og ble stiftet i 1979, men ble ett AS i 1990.
  • Familiebedriften har fire faste ansatte og to lærlinger. 
  • Selskapet har to matfisktillatelser for produksjon av laks og ørret.

Store kostnader

Troland påpeker at dette er selvsagt en svært kjedelig situasjon for dem, ettersom det fører til store kostnader for det vesle oppdrettsselskapet.

- Tapene blir jo enorm. I tillegg brakklegges jo lokaliteten i en lengre periode enn normalt ettersom det nok vil vise seg at det er ILA, forklarer han. 

Slakter ut 600 000 fisk

Daglig leder i Langøylaks AS, Karsten Inge Møgster sier til Kyst.no at Langøylaks også skal i gangsette utslakting av sin lokalitet Kviksholmen, grunnet ILA-mistanke.

- Det er enda ikke blitt bekreftet at det er ILA, og vi venter svar på de nye prøvene som ble tatt, men vi forholder oss som om vi har ILA-virus. Fisken har ikke hatt høy dødelighet, men planen er å begynne å slakte ut fisken på førstkommende søndag, sier han. 

Selskapet har 600 000 fisk i størrelsen 2,5 kilo som nå skal slaktes ut. 

- Vanligvis slakter vi jo ut fem kilos fisk, så vi taper jo halve produksjonen, sier Møgster skuffet. 

- Det er veldig kjedelig for oss, det blir jo et økonomisk tap. Vi er en liten oppdretter og har ikke andre lokaliteter vi kan lene oss på, og ta igjen den tapte produksjonen fra. Større aktører har kanskje et større spillerom enn det vi har, opplyser Langøy-sjefen.

I forhold til å unngå videre smitte til deres andre to lokaliteter som også har liten fisk, sier han at de har på plass egne båter og folk. 

- Vi er veldig obs på å ikke flytte smitte til andre lokaliteter, legger han til.