Utvikler fremtidens luselaser
Teknologiutviklingen innen havbruk har gjort til at flere yrkesretninger får innpass i næringen. Ina M. Sørensen står på for å kontinuerlig forbedre Stingrays luselaser, og forteller litt om hvordan hun gjør det.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ina M. Sørensen (27) jobber som programmerer og programutvikler for Stingray Marine Solutions, og forteller at hun havnet i næringen ved en tilfeldighet.
- Etter seks år med studier og jobb i England ville jeg tilbake til Norge. Jeg kom over Stingray i Teknisk Ukeblad, og synes det virket spennende ettersom det var innovativt, og jobbet med teknologi og lasere, sier hun.
Til daglig jobber Sørensen med å forbedre detektoren som analyserer bildene tatt av laseren, og gjenkjenner lus eller andre detaljer på fisken. Detektoren er basert på maskinlæring og arbeidet innebærer å trene den opp til å bli bedre.
- I tillegg må man jobbe med å prøve ut nye nettverk og for forbedre treningssystemet, sier hun.
Lese, skrive, teste kode
Sørensen har en master i Engineering Material Science, og en M.Sc. i Computer Animation and visual effects (dataanimasjon og visuelle effekter) fra England. Hun mener at for å gjøre jobben hos Stingray, må man først og fremst kunne programmere.
- Utenom det har min matematiske bakgrunn hjulpet meg med å forstå hvordan maskinlæring fungerer.
- Det er også viktig å være systematisk og nøye siden maskinlæring involverer mye prøving og feiling. Min erfaring fra lab-arbeid har derfor kommet godt med siden jeg har blitt drillet i rapportføring for forsøk.
En vanlig arbeidsdag for består for det meste av å lese, skrive og teste kode.
- Det kan innebære alt fra å finne og fikse små feil i eksisterende systemer til å utvikle helt nye applikasjoner. Ofte bruker jeg også en del tid på å finne ut om andre har løst lignende problemer før for å lære av deres løsninger.
Sørensen legger til at noe av det som er kjedelig med programmering er at når man er “ferdig” med et program, og deretter må prøve å ødelegge det for å oppdage feil.
- En annen stor utfordring er å lage prognoser for hvor lang tid det vil ta å bli ferdig med et prosjekt. Det dukker ofte opp uforutsette problemer som gjør at en hel dag går med til å fikse det før jeg kan fortsette med den opprinnelige oppgaven.
Automatisere prosesser
Men, utfordringer underveis fører likevel til glede når et program man har jobbet lenge med fungerer slik det skal.
- Det er også veldig kjekt når du kan skrive kode som gjør at veldig tidkrevende og manuelle prosesser blir automatiske.
Som et viktig arbeidsredskap er selvfølgelig datamaskinen i fokus.
- Den brukes jo til alt jeg gjør. I tillegg er Stack Overflow, en web-side med spørsmål og svar for programmerere, noe jeg bruker mye. Det er spesielt her jeg kan dra nytte av at andre har løst lignende problemer til de jeg sitter med.
- Github er også noe jeg bruker. Dette er et sted hvor man kan lagre kode på en smart måte slik at man alltid kan gå tilbake til tidligere versjoner i tilfelle man skulle gjøre noe feil.
Sannsynlig med revolusjonerende endringer
Sørensen påpeker at selv om hun er relativt ny i oppdrettsnæringen, tror hun det ligger utfordringen i å skaffe mer informasjon om hva som skjer nede i merdene.
Hun legger til at teknologibransjen i dag endrer seg raskt, som gjør det vanskelig å komme med langsiktige prognoser for hvordan jobben til en programmerer vil være om ti år i næringen.