- Oppdrettslaks har over 20 ganger mer langkjedete omega-3 fettsyrer enn kjøtt
Fettsyresammensetningen i norsk oppdrettslaks har endret seg betydelig de ti siste årene, men den har fortsatt et mye høyere innhold av de sunne essensielle fettsyrene, enn andre matvaregrupper. - Én porsjon oppdrettslaks dekker fortsatt behovet av fettsyrene i en uke, konstaterer Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør i Nifes.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Innholdet av EPA og DHA i filet fra norsk oppdrettslaks er redusert fra 27.4 mg/g til 11.5 mg/g fra 2005 til 2015, men fra 2011 – 2015 har endringen vært liten, konstaterer Graff overfor kyst.no.
Reduksjonen på 58 % av de langkjedete omega-3 fettsyrene i laksen over tiårs-perioden, skyldes i all hovedsak at fiskemel og fiskeolje i stor grad er byttet ut med planteprotein og planteoljer i fiskefôret.
- Oppdrettslaks er fremdeles er en av de beste kildene til EPA og DHA i kostholdet vårt. Det er i hovedsak bare filet av makrell og sild samt tran og fiskeleverprodukter som har et høyere innhold av disse fettsyrene. Mager fisk og skalldyr inneholder mindre EPA og DHA enn laks, men betydelig mer enn kylling og svin.
- Dagens oppdrettslaks har mer enn 20 ganger mer EPA og DHA enn for eksempel kylling, kjøtt og egg, konstaterer forskningsdirektøren.
- Ingen spesifikke anbefalinger i Norge
Kyst.no har tidligere skrevet om funn av lave nivåer av de essensielle fettsyrene i norsk oppdrettslaks, og flere har i ettertid reagert på funnene.
Les også: - På tide med en endring
Graff forteller at der i Norge ikke blir gitt spesifikke anbefalinger for inntak av EPA og DHA i Norge, bortsett fra at gravide bør spise 200 mg DHA per dag.
- Det gis heller ikke anbefalinger knyttet til forholdet mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer i kosten, opplyser hun.
Internasjonalt er det imidlertid gitt anbefalinger knyttet til inntak av EPA og DHA.