Statssekretær Roy Angelvik åpnet X2-labs sitt akselerasjonsprogram, "Morgendagens havbruk". Foto: Linn Skundberg Jensen.

Vil finne de beste havbruksløsningene

Mandag begynte akseleratorprogramet "Morgendagens Havbruk" der opptil ti havbruksselskap kan se dagens lys om en måned. Leder Linn Skundberg Jensen sier det har vært en vanskelig prosess å velge de rundt 40 deltakere, og de utvalgte risikerer å ryke ut av programmet allerede i slutten av denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere på nyåret skrev vi om selskapet X2, og deres planer om å danne opptil ti havbruksselskaper gjennom deres akseleratorprogram «Blue Revolution». Mandag begynte programmet, og leder Linn Skundberg Jensen sier det har vært en vanskelig prosess å velge deltakere.

- Det har vært mye vanskeligere enn jeg trodde å velge gruppene fordi det var så mange gode kandidater, sier hun til kyst.no.

Under åpning i går talte blant annet statssekretær Roy Angelvik, Erik M. Throndsen fra Sparebank 1 og Marianne Chesak, varaordfører i Rogaland fylkeskommune.

Les også: Vil starte ti havbruksselskap på fire uker

Noen av deltakerne i "Morgendagens Havbruk"-programmet. Foto: Linn Skundberg Jensen.

Risikerer å ryke ut allerede på fredag

Programmet skal vare frem til 10.mars da de beste gruppene kommer ut av akseleratoren med et eget selskap og finansiering, men allerede førstkommende fredag må deltagerne presentere arbeidet sitt, og risikerer å bli kastet ut av programmet.

- Gruppene på fire deltagere må da vise hva de har jobbet med den første uken, og da vurderes det om hvem som får være med videre.

Jensen sier at det av de godt over 100 søkere, ble til slutt 40 valgt, men fordi det var så mange gode deltakere tok de med ekstra deltagere.

- Alderen på deltakerne varierer mellom tidlig i 20-årene og tidlig i 60-årene, det gir god bredde, påpeker hun.

Kandidatene har bakgrunn som ingeniører, bioteknikere, økonomer og noen fra havbruksnæringen.

Ser etter åpenhet

For å bli valgt som kandidat så Jensen først og fremst etter åpenhet, og viljen til å lære.

- Så kommer kompetanse i andre rekke.

X2 labs har brukt god tid på å sette sammen gruppene på fire, og Jensen sier at det var viktig å få bredde i hver gruppe.

- Men i noen tilfeller er det bra med grupper som har lik bakgrunn også, fastslår hun.

Problemstillingen gruppene skal jobbe med er ikke enda offentliggjort, men ifølge Jensen så er det erfaringsmessig stor forskjell på hva en gruppe jobber med i begynnelsen og hva de jobber med etter et par uker.