Insula legger ned i Bergen og Bodø
Sjømatkonsernet Insula AS har besluttet å samle sin norske foredlingsaktivitet tilknyttet røkt laks/ørret og farseproduksjon til Leknes i Lofoten og Kongsvinger. Som følge av dette, avvikles aktiviteten på MaxMat AS i Bodø innen utgangen av 2018. Nesten 80 ansatte kan bli påvirket, ifølge en pressemelding fra selskapet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Sjømatkonsernet Insula AS driver i dag produksjon av fiskefarseprodukter1 og røkt laks/ørret på fem fabrikker i Norge. Disse er lokalisert på Leknes i Lofoten, Rønvikleira og Alstad i Bodø, Godvik i Bergen og i Kongsvinger. Foredlingsindustrien innen fisk og sjømat har over tid drevet med marginale driftsmarginer, i et stadig tøffere sjømatmarked hvor det har funnet sted betydelige konsolideringer både på leverandør- og kundesiden. I tillegg opplever bransjen en økende eksponering av konkurranse fra utlandet, skriver Insula i en pressemelding.
Insulas styre vedtok som følge av dette 5. april 2017 å samle denne produksjonen til konsernets fabrikker på Leknes i Lofoten og i Kongsvinger. Dette medfører en avvikling av dagens aktivitet i MaxMat AS på Rønvikleira og Alstad i Bodø, og en nedskalering av aktiviteten ved Lofotprodukts fabrikk i Godvik i Bergen. Avgjørelsen får konsekvenser for 69 ansatte i MaxMat AS i Bodø og cirka 10 ansatte i Lofotprodukt AS avd Bergen.
Administrerende Direktør i Insula AS, Sigvald Rist, understreker at det er et reelt behov for å ta grep.
- For MaxMat har driftsforutsetningene endret seg vesentlig de siste årene. Ved farsefabrikken på Alstad er det en rekke utfordringer tilknyttet bygnings- og produksjonsmessig set-up som må utbedres for at fabrikken skal imøtekomme skjerpede krav fra myndighetene og markedet. Når konsernet har ledig kapasitet for farseproduksjon på øvrige fabrikker, er det naturlig å flytte denne produksjonen fra Alstad fremfor å gjøre betydelige investeringer i Bodø, sier Rist i pressemeldingen.
Han legger til at det selvsagt er svært beklagelig overfor berørte ansatte og lokalsamfunnene i Bodø og Bergen at arbeidsplasser forsvinner herfra. 1 Formet og bearbeidet fiskemat, som f.eks. fiskekaker, fiskeburgere, fiskegrateng og fiskeboller.
- Samtidig har MaxMat det siste året opplevd å miste store leveringsavtaler på øvrige produktgrupper. Dette i hovedsak som følge av manglende konkurransekraft, endrede forbrukerpreferanser og en vridning mot økt konsum av fersk fisk på bekostning av ferdigvarer og frosne sjømatprodukter. Summen av dette gjør at MaxMat i løpet av kort tid står igjen med kun 20 % av sin opprinnelige aktivitet. Ledelsen mener derfor at grunnlaget for forsvarlig drift er betydelig svekket, uttaler Sigvald Rist.
Foredling av sjømat er en arbeidsintensiv næring som i stor grad er utsatt for internasjonal konkurranse og utflaggging til lavkostland. Rist uttaler at han mener de grep som nå tas vil sikre og styrke konsernets øvrige arbeidsplasser tilknyttet farseproduksjon og røkt laks/ørret i et langsiktig perspektiv, og i så måte bety et løft for foredlingsindustrien i Norge.
- Det er viktig å påpeke at beslutningen ikke beror på manglende innsats fra våre ansatte ved de berørte fabrikkene. Tvert i mot har våre ansatte på Alstad, i Rønvikleira og i Godvik stått på og vist stor faglig dyktighet gjennom svingende tider og i et stadig tøffere marked. Vi har stor respekt for det arbeidet som er lagt ned her, og håper at mange blir med videre i ny jobb ved våre øvrige fabrikker, sier Sigvald Rist.
Ansatte ved de berørte fabrikkene ble orientert om ledelsens vurdering av nedleggelser høsten 2016 og i januar 2017. Ansatte ble orientert om endelig styrevedtak i allmøte 6. april. Her ble de også informert om at det planlegges en gradvis nedbemanning ved de berørte fabrikkene, hvor de første stillingsfratredelsene som følge av avgjørelsen forventes tidligst desember 2017. Endelig nedstenging av fabrikkene i Bodø forventes ikke å være gjennomført før sommeren 2018.
- Vi har valgt å gå ut med dette på et tidlig tidspunkt for å gi berørte ansatte god tid til å planlegge og forberede fremtiden sin som følge av denne beslutningen. Vi antar å kunne tilby berørte ansatte som ønsker å flytte jobb ved konsernets øvrige fabrikker. I tiden frem mot nedbemanning vil den enkelte også få tilbud om personlig karriereveiledning og hjelp til å håndtere omstillingsfasen de går inn i. Styret har valgt å sette av et betydelig beløp i denne sammenheng, orienterer Sigvald Rist.
- Vi forventer at denne omleggingen vil skje uten at det får noen betydning for våre kunder og forbrukerne, avslutter Sigvald Rist.