Vil avle frem økt overlevelse hos rognkjeks
Island: På sagaøyen i vest har Stofnfiskur produsert rognkjeks i cirka to år, og avlsselskapet ønsker naturlig nok også å begynne å selektere på den nyttige lusespiseren. – Det viktigste første avlsmålet vil være å bedre fiskens overlevelse, sier administrerende direktør i Stofnfiskur, Jonas Jonasson.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I to anlegg sør for Reykjavik produserer selskapet et par millioner rognkjeks.
- Første leveransen var i november 2014 og i år regner vi med å selge 1,7 millioner stykker. Kapasiteten på anleggene er i dag to millioner, forteller Jonasson.
Vil avle på overlevelse
Neste steg i produksjonen vil være å starte med avl på fisken. Forsøk utført blant annet i Norge har vist at man finner variasjoner i rognkjeksens lusebeite-effektivitet, noe man mener er genetisk. Men det er ikke dette Jonasson vil fokusere på først.
- Vi må først se på evnen til overlevelse. Det er i dag en utfordring å få rognkjeksen til å overleve i merdene sammen med laksen alle de 16 månedene det tar før laksen er slakteklar, sier Jonassen.
Han påpeker at dette også henger sammen med hvilken effekt man får ut av fisken, men sier effekten er et annet aspekt ved det hele.
- Vi er ansvarlige for dyrevelferden når vi starter oppdrett av en ny art. Den skal ha det godt i merdene. Derfor vil en sterkere fisk som overlever være det første vi ser på. Så kan nummer to være å øke lusebeite-effektiviteten til fisken. Den er allerede så god, at dette ikke er kritisk å forbedre, mener han.
Leverer i containerkonsept
Rognkjeksen de produserer sender de først og fremst med et egenutviklet containerkonsept til Færøyene og litt til Skottland.
- Litt går også med fly og brønnbåt, men transport på store containerskip har vi funnet ut er best. Hver container tar cirka 10-15 000 stk fisk, og overfarten tar rundt to dager. Vel fremme blir fisken på ca 20-25 gram, losset enten på bil eller brønnbåt og kjørt ut til anleggene, forklarer han.
Rognkjeksen produserer de i anlegg som henter vannet fra borehull, som igjen gir patogenfrie forhold med en stabil temperatur på 8,5 grader.
- Dette tror vi er nøkkelen til suksess, konstaterer Jonasson.