Ungdommer møtes i innovasjonsfinale
Elever fra videregående skoler i hele landet fikk i fjor høst lære mer om sjømatnæringen gjennom prosjektet «Ringer av vann- Sjømat for fremtiden». I prosjektet har elevene jobbet med innovasjon og entreprenørskap for sjømatnæringen og nå skal snart elevene med de beste ideene møtes til en nasjonal finale.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I fylkeskonkurranser (innovasjonscamper) i hele landet har elevene blitt utfordret på ulike oppgaver, blant annet miljøutfordringene i sjømatnæringen, opplevelsesbasert reiseliv med sjømat som en del av opplevelsen, og å utvikle nye produkter og tjenester for sjømatnæringen.
- I samarbeid med Ungt Entreprenørskap (UE) er vi i Sett Sjøbein gjennom dette prosjektet gitt en unik mulighet fra Nærings- og fiskeridepartementet til å spre kunnskap om sjømatnæringen til elevene samtidig som de får benytte sine evner og interesse til å tenke nytt og kreativt på vegne av sjømatnæringen. Dette er kanskje den mest omfattende oppmerksomheten sjømatnæringen noen gang har fått i skoleverket, sier Janita Arhaug, daglig leder i Sett Sjøbein.
Oppdraget, som Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap Norge gjennomfører for Nærings- og fiskeridepartementet, består i å gjennomføre en landsdekkende marin innovasjonskonkurranse for elever under videregående opplæring, og er en svært spennende oppgave, ifølge Arhaug.
- Vi har utviklet materiellet som elevene bruker i oppgaveløsningene, og har hatt kontakt med veldig mange ulike aktører i sjømatnæringen for å få dem til å bidra med bedriftspresentasjoner, med veiledning og i juryer. Vi opplever at de fleste vi kontakter er positive til å bidra om de har mulighet.
- Vi ser jo også at mens noen fylker i landet er unike arenaer for å vise frem sjømatnæringens varierte kompetansemiljø fra hav til kunde, så har vi også fylker der det er svært utfordrende å finne noen i det hele tatt som kan stille opp for å treffe elevene, legger hun til.
Designet system for å hindre rømming
Ifølge Ungt Entreprenørskap var det tre skoler i Hordaland som deltok. Sotra vgs., Austrheim vgs. og Austevoll vgs.
- Vinnerlaget fra Austrheim hadde løst følgende utfordring – «Lag et produkt som fører til at færre fisk rømmer fra norske oppdrettsanlegg.». Løsningen var en ny type lukket anlegg formet som en donut. Her samlet man opp alle næringssalter til gjenbruk som gjødsel, det fantes en silo for fiskefôr og det var mulig å koble på mindre enheter dersom man skulle flytte fisk fra et sted til et annet, skriver de.
Flere konkurranser
Arhaug forklarer at mens noen fylker avholder en felles fylkeskonkurranse ble det i noen fylker holdt flere lokale konkurranser.
- I en av de lokale fylkeskonkurransene i Nord-Trøndelag fikk elevene fra videregående skoler i Stjørdal, Levanger, Steinkjer og Namsos en hel skoleuke fra 7.-11. november på sitt oppdrag. Elevene fikk i oppdrag å lage en film på inntil to minutter med mål om å bidra til at ungdom skal spise mer fisk, opplyser hun.
«Fiskerjentene» fra Namsos vant konkurransen med en vinnerfilm (klikk her og scroll til 16 november for å se film på Facebook) hvor man følger en ung dame som går på butikken og kjøper fisk og høre hvor vanskelig det er å tilberede fisk.
I Finnmark, Troms og Nordland har de i tillegg til konkurranser innad i fylkene også arrangert en Nord-Norge finale. 3 og 4 november deltok elever fra de tre nordligste fylkene på den nordnorske konkurransen der de beste lagene fra hvert fylke skulle kåres.
Oppdraget elevene skulle løse ble gitt av rederiet Hermes AS som ønsket innspill til sitt prosjekt "Velkommen om bord", der formålet er å vise omverdenen hva som foregår på havet.
- Elever fra Alta videregående skole og Vadsø videregående skole gikk av med seieren med "Hermesbuss", og er dermed klare for å representere Finnmark fylke på den nasjonale finalen, opplyser hun til kyst.no.
Løsningen til vinnerne var å bringe havet og den marine næringa til publikum i form av en buss. Inspirasjon har elevene hentet fra konseptet med sirkusene som reiser dit publikum er. I dag må publikum oppsøke Hermes sitt visningsrom i Tromsø for å få et innblikk i hva som foregår på havet. Med denne løsningen kan Hermes nå et langt større publikum.
Nasjonal finale under Sjømatdagene
Fra hvert fylke i Norge er det kåret et vinnerlag som får bli med videre til den nasjonale finalen som skal arrangeres parallelt med Norske Sjømatbedrifters Landsforening sitt arrangement «Sjømatdagene 2017».
Les også: - Klargjør historiens beste Sjømatdager
- Under den nasjonale finalen, der de beste lagene fra hvert fylke møtes 16.-18. januar, vil vi gi elevene en ny oppgave. Oppgaven vil bli utformet og spisset inn mot programmet på Sjømatdagene 2017 slik at konferansedeltakerne kan føle eierskap til oppgaven.
Under den nasjonale finalen vil elevene tas med på bedriftsbesøk og få presentasjoner som gir dem kunnskapsgrunnlag til å løse oppgaven. Underveis i oppgaveløsningen får elevene veiledning av mentorer.
En jury skal vurdere alle løsningsforslagene og bestemme hvilke som er de beste og som skal presenteres for konferansedeltakerne på Sjømatdagene 2017.
- Konferansedeltagerne vil så til slutt kåre en vinner, opplyser Arhaug.