God interesse for de blå fagene
Sett Sjøbein har sammenlignet søkertall fra Utdanningsdirektoratet til videregående opplæring innen fiskeri- og havbruksrelaterte utdanninger for 2017/2018. Med unntak av fagene sjømatproduksjon og sjømathandlerfaget ser vi en god interesse for de typiske blå fagene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Totalt er det en økning fra i fjor på 18 % flere søkere som har valgt Fiske og fangst (VG2) og Akvakultur (VG2) i 2017, viser søkertallene.
Sett Sjøbein vil spesielt trekke frem de positive tallene fra VG2 Akvakultur, 208 søker om skoleplass, herav 61 jenter. Dette gir en økning på totalt 30 % i forhold til i fjor, og vi ser at det er 56 % økning i antall jenter som har søkt i forhold til i fjor.
Antall søkere til læreplassene på VG 3 Akvakultur øker med 16 %, 144 ungdommer ønsker læreplass i havbruksnæringen. Dette tydeliggjør at flere ungdommer ser mot havbruksnæringen som fremtidig arbeidsplass. Det er en overvekt av gutter til faget men andelen jenter som søker er 29 % til VG 2 og 19 % til læreplassene.
- Liten økning
Det er en liten økning på 4 % søkere til VG 2 Fiske og fangst, og en økning på 10,5 % til læreplassene. Etter at det i 2016 ikke var noen jenter som søkte læreplass innen fiske og fangst VG3 er det gledelig at 8 av 116 søkere i år er jenter. Lærlingordningen sørger for en rekruttering av fiskere med fagbrev, og vil bidra til å øke kvalitetsstempelet til fiskeflåten. Å ta fagbrev på fiskefartøy åpner også for mange muligheter om man senere ønsker en yrkeskarriere i sjømatnæringen på land.
Lærefaget Sjømatproduksjon er også i 2017 oppført med bare en søker. Dette bør være en tankevekker. Rekruttering av ungdom til sjømatnæringen går gjennom utdanning, og å tilby læreplasser i fagene sjømatproduksjon, industrimekaniker, automatisering, kjemi- og prosess og også kontor og administrasjon kan bidra til å øke antall norsk ungdom i sjømatindustrien betraktelig hvis det er ønskelig av næringen.
- Må sees i sammenheng
Motormannfaget generelt har fortsatt en nedgang på søkingen til læreplasser, noe som må sees i sammenheng med at dette faget rekrutterer også til andre bransjer enn sjømatnæringen. De fiskerifaglige opplæringskontorene melder imidlertid også i år om at de har høye søkertall i forhold til antall læreplasser de kan tilby som motormannlærling. Om fiskeflåten mener de vil ha behov for flere maskinister fremover er det viktig at de tar kontakt med opplæringskontorene og tilbyr læreplasser nå, for ungdommene står klar!
De positive søkertallene til deler av sjømatnæringen er resultatet av et godt rekrutteringsarbeid gjennom mange kanaler. Det er viktig å vise frem sjømatnæringen som arbeidsplass. Rekruttering av ungdom til sjømatnæringen går gjennom skoleverket og nå er det opp til næringsaktørene å ta imot ungdommene med åpne armer, og sørge for å gi de solid opplæring i fagene de har valgt.