Drar flere jenter inn mot havbruksnæringen
For syvende år på rad har Norsk Havbrukssenter arrangert jenteleir for å gi jentene et innblikk av alt det havbruksnæringen har å by på, med stor suksess. - Vi har mange ganger hatt jenter som har vært med på jenteleir tilbake her som praksiselever når de studerer akvakultur på videregående. Det er virkelig supert, da ser vi at jobben vi gjør fungerer, sier arrangør Lene Solli Lien, til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Jenteleiren arrangert av Norsk Havbrukssenter, får over to dager og det skjer mange ulike aktiviteter, hvor de fleste har tilknytning til havet.
- Første dag var vi innom et settefiskanlegg der jentene fikk omvisning og informasjon, var med på redningsøvelse med redningsskøyta, fikk testet ut en del vannsport som kajakk, seiling m.m. sammen med sjøsportklubben, forklarer Lien.
På kvelden sto det sosiale i senter og det ble både film og pizza.
- Dag to var ute på visningsanlegget vårt der jentene var med på opptak av fisk, bedøving, veieprøver og lusetelling sammen med vår veterinær og lokalt mattilsyn som fortalte om sine yrker. Jentene fikk også være med å dissekere og ta ut prøver sammen med veterinær. De fikk være med på å ta opp fisk, sløye den, filetere den og deretter lage deilig mat av råstoffet.
- Bevisstgjør ulike jobber
Underveis i disse to dagene gjennomgikk jentene også mye teori om oppdrettsnæringen.
- Jenteleiren arrangeres for å rekruttere flere jenter til havbruksnæringen. Det er også for å bevisstgjøre alle de forskjellige, spennende og varierte jobbene som finnes i næringen vår, sier hun.
Invitasjon om leiren gikk ut til alle skoler med 10 klasse på Ytre Helgeland, der det var åpnet for at to jenter fra hver klasse fikk være med. Årets jenter kom fra skolene Sømna, Brønnøysund, Vega, Søvik og Sandnessjøen.
- Det arrangeres også jenteleir lenger nord og lenger sør, av andre bedrifter. Vi har arrangert jenteleir i mange år. Første jenteleiren ble arrangert i 2009, og det har vært et årlig innslag siden da.
- Hva opplever dere at jentene sitter igjen med etter leiren?
- Jentene sitter forhåpentligvis igjen med et innblikk av alt det fantastiske havbruksnæringen har å by på. De har også et godt grunnlag når de nå skal velge videre utdanning.
- Vi syns bestandig det er veldig artig, og vi får møte mange morsomme og tøffe jenter. Vi håper selvfølgelig at noen av jentene velger havbruksrelaterte yrker. Vi har mange ganger hatt jenter som har vært med på jenteleir tilbake her som praksiselever når de studerer akvakultur på videregående. Det er virkelig supert. Da ser vi at jobben vi gjør fungerer.
- Bedret rekruttering
Hun synes selv at rekrutteringen til næringen har kommet seg veldig de siste årene.
- Fra dårlige søkertall både på videregående og høgskole/universitet til rekordsøkning med ventelister. Det er virkelig bra! Vi trenger så mange ulike folk med ulik kompetanse, både teoretikere og praktikere, sier Lien, som selv studerte Havbruksdrift og ledelse fra 2007 til 2010, og har jobbet i næringen siden endt utdannelse.
- Jeg har vært med på arrangere jenteleir siden 2010, og jeg gleder meg til det hvert år. Havbruksnæringen har vært mannsdominert i mange år, det har midlertid kommet seg veldig de siste årene. Kanskje vi må arrangere gutteleir også?